Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Camagüey

Kubánské města Camagüey

Camagüey je jedním z prvních sedmi měst na ostrově Kuba, která byla založena ve jménu královské koruny. Toto jedinečné město má proto velmi dlouhou historii, kde jako turisté narazíte na jedinečnou impozantní městskou stavební kulturu koloniální éry, připomínající středověkou Evropu.

Je to třetí největší město na Kubě (po městech Havana a Santiago de Cuba) a zároveň hlavní město stejnojmenné provincie, kde žije asi 320 tisíc obyvatel. Bylo založeno v roce 1514 jako Santa María del Puerto Príncipe von Diego Velázquez de Cuéllar na severním pobřeží, v blízkosti přírodního přístavu Nuevitas.

Do roku 1528 bylo ale dvakrát přestěhováno směrem do vnitrozemí kvůli častým pirátským útokům. Roku 1668 bylo ještě navíc vypáleno piráty pod vedením Henryho Morgana. Svůj současný název město nese od roku 1923 podle indiánského vůdce.

Díky výrobě tabáku a cukru bylo toto krásné město vždy nezávislé a tak se zde mohla vyvíjet mimořádná architektura, která na rozdíl od jiných měst na Kubě není symetrická. Proto najdete ve starém městě různé epochy, například barokní, secesní a neoklasicistní, které tomuto jedinečnému městu propůjčují zvláštní kouzlo.

Kromě toho bylo město zapsáno v roce 2008 na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zajímavé jsou také obrovské hliněné nádoby "tinajones", které stojí vedle mnoha vchodů a dvorů ve městě. Ty byly dříve používány pro chytání a skladování deště a i dnes se do nich sbírá dešťová voda.

V Camagüey je mnoho pamětihodností, které stále připomínají historii tohoto města a vy jako turisté se můžete vydat na objevnou cestu, která vás vrátí zpět do starých časů.

Najdete zde slavný kostel Iglesia de la Merced, postavený roku 1601. Tento kostel má výraznou barokní fasádu a uvnitř něho můžete obdivovat jedinečné a krásné secesní nástěnné malby.

Muzeum Museo Provincial Ignacio Agramonte dříve sloužilo jako vojenská budova, a v roce 1948 bylo přeměněno na muzeum přírodních věd, historie a umění. Tady můžete vidět první kubánská literární díla, která pocházejí až z roku 1606.

Také rodný dům kubánského národního básníka Nicolase Guillena je zajímavý, stejně jako krásný městský park Parque Casuno Campestre, kterým protéká řeka Hatibonico.

Pokud už historie a památek budete mít dost, navštivte tradiční bar El Cambio, kde si můžete objednat vynikající osvěžující kubánské nápoje a poznat mimořádnou pohostinnost kubánského národa.

Celkem je zde barů, kaváren i restaurací, které lákají k posezení, opravdu hodně a vy z nich můžete v klidu pozorovat pestré hemžení. Ulice, které trochu vypadají jako labyrint, částečně připomínají život pirátů, kteří zde kdysi žili.

Na sever od města se nachází nejkrásnější přírodní park Kuby, stejnojmenné souostroví Camagüey.

Kubánské město Camagüey s kostelem Iglesia de la Merced
Geografie: 

Místo

Museo Provincial Ignacio Agramonte 21° 22' 55.0524" N, 77° 55' 4.9836" W
Location

Kuba na Facebooku