Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na Kubě

Kubánská pláž Brisas
Autor: anastaz1a

Ostrov Kuba je jednou z vysněných destinací pro turisty ze všech zemí. A to nejenom díky dlouhým bílým karibským plážím s jemným pískem, palmám, slunci a moři.

Stále více levicově orientovaných Evropanů se nyní začíná zajímat o tzv. "antiimperialistickou“ Kubu, která byla všem americkým vládám za posledních 50 let doslova trnem v oku.

Vzhledem k americkému bojkotu ostrova od roku 1959 se do měst na Kubě příliš mnoho neinvestovalo a poměrně málo historických budov se tak stalo obětí demoličních bagrů.

Na základě této skutečnosti si kubánská města, jako například Havana a Santiago de Cuba, uchovaly až do dnešních časů kouzlo koloniální éry, i když stav některých budov odráží poněkud morbidní kouzlo.

Ale je tu i jiný aspekt, na Kubě je stále k vidění hodně aut z 50. let minulého století, která tu jsou stále v provozu. Je to sen snad každého fanouška starých veteránů a je to i dobrý doplněk k historickým budovám.

Navzdory kubánské všeobecné chudobě je tu vzdělání a zdravotnictví na poměrně vysoké úrovni. Další výhodou je pak i nízká kriminalita. Ovšem to v žádném případě neznamená, že byste se tu snad mohli chovat lehkovážně a nedbat obvyklých základních bezpečnostních opatření.

Pro jaký druh dovolené je tedy Kuba tou pravou destinací? Samozřejmě, že pro rekreační a plážovou dovolenou. Fantastické karibské pláže nejsou jen nějakou marketingovou frází, ale čisté moře, krásné hotely a pohostinné služby jsou tu skutečností.

Také surfaři, potápěči, mořští rybáři, turisté a milovníci horských kol si během prázdnin na Kubě dokonale přijdou na své a najdou tady přímo bezvadná místa. Největší ostrov v Karibském moři nabízí úžasné možnosti ke strávení opravdu nezapomenutelné dovolené.

Na kubánském pobřeží narazíte na více než 300 přírodních pláží s jemným bílým pískem a s tyrkysově čistou vodou moře. Krajina je zvlněná zelenými horami, mírnými údolími s bujnou vegetací a je tak různorodá, že můžete vždy objevit nějaké nové perspektivy.

Tak různorodá jako je zdejší krajina, jsou také i tamější města s mnoha opravdu velice zajímavými architektonickými detaily. Tak třeba na výrazné stopy koloniální éry narazíte ve městě Trinidad nebo ve staré části Havany, na překrásné západy slunce nad zálivem Jagua v Cienfuegos nebo v Santiagu de Cuba na karneval.

V Pinar del Río můžete vidět na vlastní oči, jak se tu v doutníkové továrně vyrábějí ony proslulé kubánské doutníky Havannas, jak se rolují v ruce, a zároveň můžete obdivovat vpravdě mimořádnou nádheru hor v údolí Viñales.

A bez ohledu na to, kde se na tomto velkém ostrově nacházíte, zní odevšad hudba, která bezpochyby pomůže všem tnávštěvníkům zapomenout na každodenní stres a umožní jim, aby se také trochu "nakazili" tou bezstarostnou živelností Kubánců!

Ostrov Kuba - jedna z pláží
Autor: anastaz1a

Místo

Továrna na doutníky, Pinar del Río 22° 24' 54.198" N, 83° 41' 53.3796" W
Location

Kuba na Facebooku