Jste zde

Domů » Havana

Havana

Havana - pevnost Castillo del Morra
Autor: Deve82

Havana (ve španělštině San Cristóbal de La Habana nebo jen krátce La Habana) je hlavním městem Kubánské republiky a zároveň také nezávislé provincie. S přibližně 2 110 000 obyvateli je třetím největším městem v Karibiku a je pravděpodobně jedním z nejkrásnějších měst v celém Karibiku. Město je ohraničené na severu Atlantským oceánem, respektive Floridským průlivem. Jeho nádherné staré město, La Habana Vieja, je zapsané od roku 1982 na Seznam světového dědictví UNESCO.

Z geografického pohledu se metropole nachází v zálivu, s velmi úzkým přístupem k tyrkysově modrému moři. Město samotné je ploché, s malým vyvýšením na východním břehu, kde se také nachází pevnost Castillo del Morra. Místní klima je velmi mírné, protože se město nachází v subtropickém pásmu. Vzhledem k tomu, že leží přímo u moře, má toto skvělé kubánské město dva mezinárodní jachetní přístavy, východní Marina Tarara a západní Marina Hemingway.

Kubánské hlavní město má velmi bohatou historii a je plné budov v koloniální architektuře, které jistě ohromí svým šarmem ve španělském stylu všechny turisty. Kromě toho je metropole plná života a současně největším open-air muzeem na světě. Spolu s krásným přístavem je kulturním centrem Kuby.

Stará část Havany, nazývaná také jako La Habana Vieja, se rozkládá se v okolí náměstí Plaza de Armas. Se svými barokními a klasicistními památkami je jednou z nejstarších španělských koloniálních osad. Jedna z nejkrásnějších budov v ní je "Palacio de los Capitanes Generales", bývalý guvernérský palác. Za vidění stojí také pevnost Castillo de La Real Fuerza, stejně jako přístavní pevnost na východní straně při vjezdu do zálivu, La Cabaña. K turistickým atrakcím patří také restaurované náměstí Plaza Vieja a ulice Calle Obispo. K reprezentativním budovám z počátku 20. století patří sídlo vlády El Capitolio, vzniklé podle předlohy ve Washingtonu D.C., bývalý prezidentský palác (dnes Muzeum revoluce) a divadlo Gran Teatro de La Habana.

Právě proto je Havana se svojí neobvyklou historií městem mnoha tváří, které nabízí turistům velkou pestrost, stejně jako úžasné památky, které vytvářejí jeho obrázek v celé kráse. Obzvláště zajímavá pro návštěvníky je také městská část Centro Habana, která se rozkládá podél pobřežní zdi Malecón, nebo velvyslanecká čtvrť, kde najdete krásné panské domy s unikátní architekturou.

Nejen přes den nabízí metropole různé možnosti zábavy, ale také v noci vyzařuje jedinečný veselý a uvolněný život. Havana nabízí jedinečné kouzlo, od kterého se nemohl odpoutat ani slavný spisovatel Ernest Hemingway, který zde prožil několik let.
Asi 20 kilometrů od města se nachází ve východním okrese Playas del Este nádherná palmová pláž Santa Maria del Mar. Zde mimo jiné stojí velmi krásné malé hotely, u kterých si můžete skutečně vychutnat sluníčko, pláž a moře.

Náměstí Plaza de Armas - jedna ze starších staveb
Autor: Deve82
Pevnost Castillo de La Real Fuerza
Autor: Deve82
Muzeum revoluce
Geografie: 

Místo

Havana 23° 8' 6.7488" N, 82° 21' 31.2156" W
Location

Kuba na Facebooku