Jste zde

Domů » Havana

Historie Kuby, 3. část

Plakát s kubánským revolucionářem Che Guevarou
Autor: Poetografie

S otevřením se turistům z kapitalistických zemí došlo bohužel také k prodeji movitých kulturních statků. Tisíce starých knih, soch a dalších kulturně významných předmětů bylo prodáno za pár dolarů do zahraničí. Hospodářská krize způsobila, že se lidé stali víc a víc vynalézaví. Teprve od konce 90. let se situace poněkud uvolnila, i když je Kuba stále ještě socialistická. Ekonomika znovu roste a země se pomalu přizpůsobuje modernímu pokroku.

V roce 1994 byla zavedena turistická měna "Peso Cubano Convertible" (zkráceně CUC), původně v poměru 1:1 s americkým dolarem. Od listopadu 2004 již americký dolar není schválen pro placení, při výměně za CUC je příplatek 10%. Navíc vláda zvýšila kurz k americkému dolaru a euru, což zvýšilo výrazně ceny pro turisty. Kuba se tak stala drahou prázdninovou destinací.

Že je Kuba socialistickou zemí, můžete vidět již na první pohled na základě skutečných politických a společenských podmínek mimo rámec hotelů a turistických letovisek. Těchto poměrů si pochopitelně povšimne a může je dnes volně objevovat i každý turista. Samozřejmě zde existuje také mnoho "památek" na kubánskou revoluci z roku 1959, ale i na starší záležitosti.

Za zmínku určitě stojí Náměstí revoluce v hlavním městě Havana, na kterém se během politických shromáždění vejdou (a to zejména 1. května) doslova milióny lidí. Náměstí je obklopeno mnoha budovami ministerstev a na venkovní zdi ministerstva vnitra je největší portrét kubánského hrdiny z roku 1959 a revolucionáře Che Guevary (1928 - 1967).

Náměstí nicméně dominuje pomník Jose Martího. Celý komplex se skládá ze 139 m vysokého obelisku a z kolosální sochy, která představuje bojovníka za svobodu a advokáta Martího (1853 - 1895) v póze myslitele. Na podstavci Memorialu si můžete prohlédnout obrazy ze života tohoto kubánského národního hrdiny.

Poměrně zajímavou se jeví návštěva politicky orientovaného havanského muzea Museo de la Revolución v bývalém prezidentském paláci. Muzeum poskytuje zájemcům podrobné informace o revoluci z roku 1959 i o jejích předchůdkyních (je tu celkem více než 9000 výstavních exponátů!). Další "revoluční zajímavostí" je socha Lenina v parku Parque Lenin a malé muzeum Museo Che Guevara, které je umístěno v též velice pro turisty zajímavém místě, totiž v pevnosti Fortaleza de San Carlos de la Habana.

Samozřejmě, že na Kubě byste našli i daleko více různých pamětihodností se zřetelem na "revoluční hnutí", ovšem jedna z nich má vysloveně charakter jakési pouti: Che Guevarův památník, jeho muzeum a mauzoleum v místě Santa Clara. Dobytí Santa Clary revolučními jednotkami pod velením Guevary na konci roku 1958 je označováno za triumf kubánské revoluce.

Pozůstatky tohoto revolucionáře byly pohřbeny v mauzoleu teprve v roce 1997, po jejich převozu z Bolívie, kde onen pochybný hrdina bojoval při "vývozu" kubánské revoluce již od roku 1966. V roce 1967 tam byl zajat vládními silami a zlikvidován na příkaz tehdejšího bolivijského prezidenta.

Geografie: 

Místo

Memorial José Martí, Havana 23° 7' 21.1584" N, 82° 23' 9.8304" W
Location

Kuba na Facebooku