Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Jídlo a pití, 1. část

Výběr ovoce na ostrově Kuba
Autor: Giåm

Kubánská kuchyně vykazuje africké, španělské, italské a karibské prvky.

Přistěhovalci z Evropy, Asie, Afriky i z Indie si totiž sebou přinesli i svou kulturu a své recepty.

Ve spojení s kubánským tropickým ovocem a kořením se pak vyvinula zcela zvláštní a originální kubánská kuchyně, která je také někdy nazývána kreolskou.

Při vaření Kubánci nedodržují žádná pravidla a místní pokrmy jsou tak doslova směsicí všech možných druhů chutí, vůní a barev.

Jde tedy o jakési umělecké dílo svého druhu.

Díky geografické poloze ostrova Kuba se k přípravě jídel ve větším množství samozřejmě používají ryby a mořské plody, jako například humři a krevety.

Po celý rok mají zdejší kuchaři plně k dispozici i všechny druhy zeleniny, rajčata, zelí, salát, mrkev, ředkvičky, papriku, okurky, červenou řepu a další.

Nezbytnou součástí kubánského jídelníčku jsou i luštěniny všeho druhu, brambory, juka, sladké brambory, dýně, lilek, banány, kukuřice, rýže a červené fazole.

I maso má v kubánské kuchyni své nezastupitelné místo - a to jehněčí, hovězí, vepřové nebo kuřecí. Na Kubě se tradičně hodně připravují pokrmy na kokosovém oleji.

K přípravě místních pokrmů se hojně využívá také nejrůznějšího koření a bylin, používá se chilli, oregano, cibule, česnek, bobkový list, petržel, šafrán nebo bazalka.

Na ostrově Kuba se zkrátka fantazii kuchařů nekladou vůbec žádné meze. Chcete-li okusit opravdu originální kubánské jídlo, nebude samozřejmě chybět ani nějaké exotické ovoce, káva a dezert.

Dnešní typická kubánská kuchyně nabízí v hotelech a restauracích svým hostům ty nejrůznější pokrmy, od klasických jídel kreolské kuchyně, až po rybí speciality mezinárodní kuchyně.

"Moros y christianos", tedy "rýže a fazole", jsou na Kubě národním pokrmem a oblíbenou přílohou k vydatné vepřové pečeni nebo ke křupavému pečenému kuřeti.

Poslední zmíněný kubánský pokrm je znám jako "pollo asado" a chutná opravdu znamenitě se sladkými bramborami, s banány nebo s kořeny juky. Opravdu výborné je pak i "ajiaco crillo", pikantní maso s dušenou zeleninou.

Zasvěcenci jednoznačně ocení kubánskou zmrzlinu, kterou tu servírují na mnoha místech, a v horkém klimatu ostrova přijde obzvlášť k chuti. Zvláštním zážitkem je pak zmrzlina servírovaná ve slavné cukrárně Coppelia v centru města Havana.

Četné restaurace s různými specialitami najdete ve všech velkých městech. Rozmanitost nabídky je ohromná a na Kubě lze ochutnat vše od typických jídel kreolské kuchyně, jako je třeba pečené selátko nebo čerstvě ulovené ryby, až po italské a asijské speciality.

Ale ještě tu narazíte na tzv. rápidos, rychlé občerstvení, kde si můžete dát hamburger nebo hranolky.

Na téma "potraviny" dlouhou dobu vrhala stín špatná situace v zásobování. Občas to můžete pocítit ještě dnes. Nemůžete se proto divit, proč je občas v restauracích jen malý výběr jídel nebo nabízené jídlo zrovna "v tuto chvíli" nemají.

Místo

Cukrárna Coppelia, Havana 23° 8' 23.5464" N, 82° 23' 3.768" W
Location

Kuba na Facebooku