Jste zde

Domů » Příroda

Kubánská příroda

Kubánské pobřeží s pláží
Autor: reenoreluv

Přestože přírodní památky a zvláštnosti ostrova Kuba nejsou až zas tak silně spojené s celkovým obrazem tohoto karibského ostrova, zdejší kulturní a historicko - politický vývoj je velmi zajímavý.

Kuba je vůbec největším ostrovem v souostroví Antily, ostrov je převážně rovinatý se zvlněnou pahorkatinou a se třemi velkými pohořími na jihovýchodě. Kromě krásných bílých písečných pláží se podél pobřeží Kuby setkáte i s bažinami a s mangrovovými porosty.

Převážná část orné půdy se na Kubě nachází v blízkosti přístavů (3/4 kubánské půdy jsou velmi úrodné), což usnadňuje přepravu zemědělských produktů určených pro vývoz. Kuba je jedinou zemí v Karibiku, která má tuto nepopiratelnou výhodu.

Z hlediska biologické diverzity je ostrov opravdu jedinečným v celém karibském regionu. Na Kubě žije kolem 15,5 tisíce těch nejrůznějších živočišných druhů (včetně takových vzácných tvorů, jako je nejmenší kolibřík Zunzun a nejmenší žába na světě) a více než 6 tisíc druhů rostlin. Přibližně polovina z nich je endemických a nikde jinde na světě, než na Kubě, se nevyskytují.

Příčiny této rozmanité přírody jsou stejně zajímavé, jako skutečnost sama. Před miliony let se totiž ostrov nenacházel v Karibiku, ale v Tichém oceánu. Tektonickými pohyby zemské kůry byl ostrov postupně vytlačen do dnešní zeměpisné polohy a těmto přesunům odpovídá i po tisíce let se vyvíjející druhová skladba tamějších živočichů a rostlin.

Kvůli změnám geografické polohy se tu vyvíjely jednotlivé druhy svým osobitým způsobem a v důsledku toho se tu v současné době můžete setkat s tak obrovskou druhovou rozrůzněností.

V tomto smyslu by se dalo argumentovat i tím, že embargo USA a s tím spojené omezení cestovního a turistického rozvoje, jakož i relativní izolace Kuby v posledních letech, mají i svou pozitivní stránku.

Ostrov byl tímto způsobem ušetřen, na rozdíl od jeho sousedů, od mohutných proudů turistů a Kuba se i proto může pochlubit zachovalými a bohatými přírodními oblastmi s jakousi "zakonzervovanou" okolní přírodou. Je tady téměř 850 km korálových útesů, kde žije na 6,5 tisíce druhů ryb, korýšů, mořských hub a měkkýšů, a kde jsou přímo skvělá ideální místa pro milovníky potápění.

Tento karibský ostrov je ideální pro bezpečné objevování jeho přírody, neboť zde nežijí vůbec žádné druhy jedovatých živočichů, ani velcí predátoři.

Kubánské údolí Viñales
Autor: reenoreluv
Kubánská krajina ve vnitrozemí
Autor: reenoreluv

Kuba na Facebooku