Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kubánské doutníky, 1. část

Kubánské doutníky
Autor: Life in HC

Astmatem postižený revolucionář Che Guevara rád kouřil jako partyzán v džunglích Sierra Maestra tlusté Havany. Fidel Castro se vzdal kouření v roce 1986 a obdržel za své služby v kubánské protikuřácké kampani čestnou medaili od Světové zdravotnické organizace. Kuba a její doutníky jsou ale přesto legendární a nejlepší na světě. Turisté při své dovolené na ostrově Kuba mohou navštívit a prohlédnout si továrny na doutníky, tabáková pole a nyní dokonce i soukromé pěstitele tabáku.

Skutečnost, že je Kuba proslulá svými doutníky, je velmi dobře známá a tak jí není potřeba více přibližovat. Stačí zmínit pár jmen, na prvním místě samozřejmě název "Havana". Podle jednomyslného názoru odborníků jsou skutečné Havana (Habanos) doutníky nejlepší na světě. Také označení Cohiba, Montecristo, Partagas, Romeo y Julieta, H. Upmann jsou pojmem pro každého odborníka na doutníky.

Pokud se chcete na místě zásobit cennými produkty kubánského tabákového průmyslu, zjistíte, že doutníky jsou na Kubě mnohem levnější než u nás. Krabici dobrých kubánských doutníků, která vás může klidně vyjít i na 400 €, můžete získat na tomto karibském ostrově jen za zlomek ceny, třeba za 50 €. Nicméně byste neměli kývnout hned na první nízkou nabídku, a to i kvůli vlastnímu zájmu: Mnoho pouličních prodejců totiž nabízí padělky a tvrdí, že to jsou "původní a originální Havana". Za požadovaných 20 € tak můžete získat jen velmi špatné zboží.

Praví milovníci doutníků jsou ovšem vůči takovým podvodům obrnění. Pamatujte ale také na to, že každá kvalita má svou cenu, a ve skutečných obchodech s doutníky jsou často výrobky, které se sem dostanou nelegálním způsobem z rukou pouličních obchodníků ulic. V doutníkové továrně je často "dávají na stranu" neloajální zaměstnanci.

Mnoho turistů má také zájem o produkci tabáku na Kubě a o výlety do pěstitelských oblastí. Kubánský kvalitní tabák se pěstuje v lužních půdách podél řek. Ty nejznámější oblasti se nacházejí v okolí města Pinar del Rio, v západní části ostrova. Jmenujme alespoň několik tabákově-zeměpisných názvů, které každému znalci něco říkají: Vuelta Abajo, Hoyo de Monterrey, San Juan y Martinez. Široká tabáková pole a velký počet sušících přístřešků pro tabákové listy tvoří obrázek krajiny v hlavních pěstitelských oblastech.

K nejznámějším kubánským turistickým cílům s tabákovým přívlastkem patří Real Fábrica de Tabacos Partagás, doutníková továrna v Havaně. Je to nejstarší tabáková továrna v zemi, dnes se zde vyrábí 70 druhů doutníků pro sedm značek. Během prohlídky fabriky můžete sledovat přes rameno práci vysoce kvalifikovaných a dobře placených zaměstnanců (většinou jsou to ženy) a dozvědět se i zajímavé informace o výrobním procesu. Až osm let vzdělávání a praxe je vyžadováno, pokud se chcete stát mistrem v balení doutníků, a to za předpokladu, že máte alespoň minimální talent.

Místo

Real Fábrica de Tabacos Partagás, Havana 23° 8' 1.536" N, 82° 21' 35.8308" W
Location

Kuba na Facebooku