Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Matanzas

Kubánské město Matanzas u moře
Autor: Manu_H

Krásné město Matanzas na severu ostrova Kuba se svými 140 000 obyvateli bylo založeno v roce 1690 a je vzdálené jen asi 100 kilometrů od kubánské metropole Havana.

Neobvyklé jméno tohoto města pochází z dob vzájemných střetů mezi přistěhovalci a Indiány a znamená v překladu "Porážky". Kromě toho patří Matanzas mezi nejkrásnější města na Kubě, neboť zde najdete stále krásné a impozantní budovy koloniální architektury ze starých časů, které jsou opravdu jedinečné.

Navíc je toto krásné malebné historické město obklopené třemi řekami, Rio San Juan, Rio Canimar a Rio Yumuri. Je tak plné mostů, a to je také důvod, proč je toto město velmi často nazýváno také jako "Kreolské Benátky". Ale to není jeho jediná přezdívka, která zdobí toto nádherné město.

V 19. století mělo další přezdívku "Kubánské Athény", protože v té době stálo ve stínu metropole Havana i se svým neobvyklým uměleckým a kulturním životem. Kromě toho se toto krásné město vyvíjelo díky svému přírodnímu přístavu a díky svému úrodnému vnitrozemí se stalo hospodářským centrem.

Zejména vývoz cukru pomohl městu k celkové prosperitě, protože jeho přístav patří ke čtyřem největším světovým přístavům s touto plodinou.

V tomto městě najdete také mnoho zajímavých pamětihodností, jako je třeba centrální náměstí Plaza de la Vigia. Toto místo je nejlepším výchozím bodem pro objevování jedinečného historického starého centra.

Ve středu tohoto náměstí stojí pomník neznámého vojáka z období mnoha osvobozeneckých válek. Nachází se zde také mnoho budov z roku 1898, jako třeba klasicistní požární stanice a justiční palác.

Také místní muzeum nabízí zajímavé exponáty, které pocházejí už z období před Kolumbem. Kromě jiného zde najdete originály dokumentů z koloniálního období, jako například o otroctví a kopie Aurory, tzv. kubánského týdeníku.

Zvláštní atrakcí tohoto města je slavné divadlo "Teatro Sauto", které bylo postaveno podle návrhu italského architekta Daniela Dell Aglia. I nakladatelství Ediciones Vigia, které najdete v Matanzasu, je zvláštním zážitkem, který stojí opravdu za vidění. Všechny časopisy a knihy se tu stále vyrábějí ručně pomocí speciálního papíru, a můžete tady na vlastní oči vidět, jak se knihy malují a vážou, a dokonce také nakoupit některé ručně vyráběné časopisy a knihy.

V tomto městě poznáte nejen neuvěřitelnou řadu architektonických budov, ale také místní obyvatele s jedinečnou srdečností, která jistě vykouzlí úsměv na vaší tváři.

Kubánské město Matanzas s mostem
Autor: Manu_H
Kubánské město Matanzas s náměstím Parque Libertad
Autor: Manu_H
Kubánské město Matanzas s divadlem "Teatro Sauto"

Místo

Teatro Sauto 23° 2' 45.8556" N, 81° 34' 23.7684" W
Location

Kuba na Facebooku