Jste zde

Domů » Ubytování

Možnosti ubytování

Zkušenosti z ostrova Kuba jen potvrzují, že ubytování se tady liší místo od místa. Vyplatí se určitě vybírat, a to velmi pečlivě. Na vašich cestách vás čekají mnohé příležitosti nejrůznějších typů a cen ubytování, ovšem při výběru byste se v každém případě měli spíše klonit k atmosféře, která v okolí panuje.

V Trinidadu jsou např. útulné "Bed and Breakfast", v koloniálních městech, jako je třeba Havana nebo Santiago de Cuba, se dá i zarezervovat ubytování v nějakém krásném, centrálně umístěném koloniálním domě. Všechny typy ubytování mají ve své ceně zahrnutou i snídani a někdy i ostatní jídla.

Velký rozdíl v porovnání s jinými zeměmi je ten, že kvůli dosud přetrvávajícímu komunistickému režimu jsou všechny hotely na Kubě státními podniky. Tím je již sama o sobě dána poněkud zaostávající kvalita pokojů, jídlo a služby jsou často jednodušší. S tím je třeba počítat a být flexibilní, je to prostě součástí dnešní Kuby.

Nutno ovšem současně konstatovat, že v posledních letech se to tu znatelně zlepšilo, a že se hoteloví manažeři i tamější personál dostali na vyšší úroveň a komerční zájmy nabývají na ostrově stále většího významu.

Ale není tomu tak pochopitelně všude. Problémy s dodávkami vody a elektřiny jsou na Kubě pořád časté, a to platí dokonce i o hotelech a letoviscích ve Varaderu. Ale aspoň tam mají k dispozici nějaké nouzové agregáty.

Na venkově ale budete nuceni někdy strávit i celý večer při svíčkách. Mnoho Kubánců však nad tím jen pokrčí rameny a počkají, až zase proud půjde.

Prázdninové cesty na Kubu jsou spojeny s typy ubytování, které se dají rozdělit do pěti tříd kvality:

1. Velmi jednoduché ubytování

Primitivní přenocování na chatě nebo ve stanu s jen základním vybavením. Často během túr po ostrově v některé ze vzdálenějších oblastí. V současné době se tento typ ubytování již návštěvníkům téměř vůbec nenabízí.

2. Jednoduché ubytování

Jednoduché, ale přiměřeně pohodlné. Vlastní koupelna a většinou i vlastní sprcha a WC. Typickými příklady takovéhoto druhu ubytování jsou na ostrově Kuba "Bed & Breakfast“ ve městě Trinidad. Do této kategorie spadají i kubánské hotely 2. třídy.

3. Komfortní ubytování bez žádných dalších příkras

Bungalovy nebo pokoje s koupelnou, s originální atmosférou či v nějakém romantickém prostředí. Většina zařízení tohoto typu má k dispozici i velký pozemek a panuje tam typická kubánská venkovská atmosféra, často je k dispozici i bazén. Většina kubánských hotelů se řadí právě do této skupiny.

4. Velmi komfortní ubytování

Prostorné bungalovy nebo stylové pokoje s perfektním vybavením a s komfortem (např. minibar na pokoji), nabídka sportovního zařízení. Na ostrově Kuba se takováto ubytovací zařízení často nacházejí ve větších střediscích u moře a vždy je tam i k dispozici bazén.

5. Luxusní ubytování

Prostorné bungalovy nebo pokoje s luxusním nábytkem, s velkou koupelnou, bazénem a s dalším vybavením.

Místo

Trinidad 21° 47' 55.6656" N, 79° 58' 58.6668" W
Location

Kuba na Facebooku