Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pinar del Río

Okolí města Pinar del Rio a vápencové hory "Mogotes"
Autor: punwod

Asi 180 kilometrů západně od kubánské metropole Havana leží krásná provincie Pinar del Río se stejnojmenným hlavním městem. Ačkoli má toto unikátní město jen asi 130 000 obyvatel, je to největší město na Kubě na západ od Havany.

Město Pinar del Río bylo založeno v roce 1571 a tento neobvyklý název získalo díky tomu, že je obklopené krásnými borovými lesy. V tomto klidném městě uvidíte místní obyvatele, jak poklidně tráví svůj život a užívají si kouření doutníků.

Nejzápadnější kubánská provincie je totiž známá zejména místními tabákovými plantážemi, jejichž produkty si našly mnoho příznivců po celém světě. Atmosféra venkovského klidu a míru panuje uprostřed svěží zeleně této kubánské provincie, což je vysloveně ideální pro ekoturistiku.

Tento západní region se vyznačuje úchvatnou krajinu a najdete zde i nejvyšší bod - Pan de Guajabon s výškou 699 metrů. Na sever a na jih od tohoto pohoří jsou působivé pobřežní pláně, z nichž některé dosahují až k močálovým krajinám. Pohoří samotné je rozděleno do tří hlavních oblastí, Sierra del Rosario na východě, Sierra de los Organos na západě a třetí je Valle de Viñales.

Výběžky pohoří Sierra de los Organos a Sierra de Rosario dosahují nadmořské výšky 600 až 700 metrů. Ve zdejší kopcovité krajině spatříte i vskutku bizarní vápencové kužele porostolé vegetací, tzv. "Mogotes", které najdete ve stinném údolí Valle de Viñales. Jsou zapsané od roku 1999 na Seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Určitě se vám vyplatí zajít i do podzemní jeskyně Cueva del Indio, což je krápníková jeskyně, vedoucí hluboko do nitra hory a končící v podzemní řece. Zajímavá dozajista bude také návštěva stejnojmenného hlavního města provincie s továrnou na výrobu doutníků Francisco Donatien.

Pinar del Rio je jako město odeální pro ty návštěvníky, kteří umějí ocenit kvalitní doutníky. Ty místní jsou totiž považovány za nejlepší doutníky na celé Kubě. Proto se toto unikátní město často označuje jako "Tabákové město". Podle staré tradice se zde vyrábí 80 procent veškeré kubánské produkce chutných doutníků. I vy můžete jako turisté navštívit některou z tabákových továren a sledovat, jak se doutníky vyrábějí.

Co se týče památek, nabízí město několik zajímavostí, které musíte určitě vidět. V ulici Cale Marti najdete jedinečnou stavbu Palacio Guasch. Tato architektonická budova je opravdu unikátní, protože se v ní prolíná několik architektonických stylů. Dokonce i muzeum o přírodě nabízí nepřeberné množství zajímavých informací a exponátů.

Nedaleko najdete divadlo Jose Jacinto Milanese, které bylo pojmenováno podle slavného romantického básníka. Tady jsou také uváděny místními divadelními skupinami velmi zajímavé kousky.

Kubánské město Pinar del Río se stavbou Palacio Guasch
Geografie: 

Místo

Továrna na doutníky Francisco Donatie, Pinar del Río 22° 24' 54.252" N, 83° 41' 53.4948" W
Location

Kuba na Facebooku