Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Počasí

Kubánské pohoří Sierra Maestra
Autor: Néstor

Ostrov Kubasubtropické klima, nesetkáte se tady během celého roku s žádnými velkými teplotními rozdíly. Po celý rok se tu teplota pohybuje okolo 28°C, teplota mořské vody je asi 25°C a bývá tady až 200 dnů slunečního svitu ročně.

V horských oblastech Kuby, tedy v pohoří Sierra Maestra, může být i chladněji, ovšem skutečná zima zde není nikdy. Duben a květen představují část roku před obdobím dešťů, kdy na Kubě panuje horko a sucho.

Od konce května do listopadu se teplota často pohybuje nad 30°C a bývají tady tropické bouřky. Někdy prší jen jednu hodinu a pak přestane, jindy prší ještě déle. V závislosti na tamním klimatu se dá konstatovat, že nejlepší dobou k návštěvě ostrova je čas od listopadu do dubna, tedy po deštivém období hurikánů a před horkými letními měsíci.

Ovšem jde také o dobu hlavní turistické sezóny, kdy se na ostrov sjíždí plno Kanaďanů a Evropanů, a kdy tamní ceny za ubytování stoupají až o 20 %. Kubánci tráví svou dovolenou v červenci a v srpnu, takže místní pláže bývají pravidelně v tomto čase přeplněné. Hotely a jiná příslušná místa bývají plně obsazena i o Vánocích, Velikonocích a 26. července, kdy Kubánci slaví výročí své revoluce.

Průměrná teplota dosahuje 27°C v červenci a v srpnu, a 22°C v únoru. Průměrná vlhkost je 80 %, v období dešťů je pak ještě o trochu vyšší. V období od prosince do března bývají chladnější večery. Lehká bunda do deště se vám tady ale vyplatí v každém ročním období.

Srpen až listopad je doba hurikánů a během zimních měsíců může přinést studená fronta ochlazení, kdy mohou klesnout teploty na severu a na západě ostrova i pod 15°C. Celá oblast Karibiku, včetně ostrova Kuba, bývá od července do konce října zasahována hurikány. Ale bouře mohou řádit i před a po tomto období.

Pokud napadne náhle a neočekávaně v tomto období Kubu hurikán, může se stát, že budete muset zrušit svou již naplánovanou cestu na ostrov. Může nastat i situace, že bude příslušná oblast evakuována a do některých míst pak bude zákaz cestování. Pamatujte na fakt, že přírodní síly nejsou zahrnuty do obvyklého cestovního pojištění.

Roky, kdy se v Karibiku vyskytne jen několik hurikánů, se střídají s roky, kdy pustoší celou oblast více takovýchto katastrof. Tak tomu bylo i v roce 2005, kdy se zde proháněly hurikány Emily, Katrina, Wilma anebo Sven. "National Hurricane Centre" (Národní hurikánové centrum) v Miami na Floridě nabízí všem zájemcům o cestování do Karibiku své oficiální webové stránky s podrobnými a potřebnými informacemi o hurikánech.

Pokud se i přesto rozhodnete cestovat v tomto období na Kubu, je rozhodně velmi rozumné zjistit si těsně před odjezdem podrobné informace o povětrnostních podmínkách a být připraveni na skutečnost, že se může klidně stát, že budete muset na poslední chvíli změnit cíl vaší cesty. I když v tomto ročním období bývá na Kubě mnohem klidněji než za vrcholící turistické sezóny.

Kubánské rozbouřené moře při hurikánu
Autor: Marion Doss

Místo

National Hurricane Centre, Miami 25° 45' 16.0344" N, 80° 23' 0.276" W
Location

Kuba na Facebooku