Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Camagüey, 1. část

Kubánské město Camagüey s kostelem
Autor: Martha

Camagüey je provincie ve střední části ostrova Kuba, její metropolí je stejnojmenné město. Provincie je rozdělena do 13 tzv. "municipios". S výjimkou municipia Sierra de Cubitas jsou jejich administrativní střediska umístěna ve stejnojmenných městech.

Ekonomicky je celá provincie silně orientována na zemědělství. Pro danou oblast je typická výroba cukru a spolu s chovem dobytka představuje hlavní zdroj příjmů místních obyvatel.

Provincie Camagüey má celkovou rozlohu 15.386 km² a je tak největší kubánskou provincií. Na severu tvoří přirozenou hranici Atlantik a na západě provincie Las Tunas. Na jihu ji ohraničuje Karibik a na východě zase provincie Ciego de Ávila.

Na severu oblasti se nachází krásná pobřežní krajina s ohromující pláží Santa Lucía a také divoké Camagüeské souostroví Sabana. Jde o ostrovy téměř nedotčené lidskou přítomností, považované za jeden z nejkrásnějších přírodních parků na celé Kubě.

Vaši pozornost si určitě zaslouží také souostroví Jardins del Rey (Královo zahrady) na severu, kde najdete nádherné písečné pláže. Ostrovy před kubánským pobřežím nabízejí skutečně překrásný pohled.

Souostroví bylo pojmenováno v letech 1513/1514 na počest tehdejšího španělského krále, Ferdinanda II. Aragonského. Cayo Coco a Cayo Guillermo jsou dva nejvíce turisticky oblíbené ostrovy. Kromě nejrůznějšíha ptactva (např. růžoví plameňáci) a tropických pralesů, a tady stojí za vidění zejména korálový svět v moři.

I jižní část provincie má turistům hodně, co nabídnout. Leží tu totiž souostroví Jardins de la Reina (Královniny zahrady). Geograficky ale patří do provincie Camagüey jen částečně. Byly pojmenovány mořeplavcem Kryštofem Kolumbem na počest španělského královny Isabely Kastilské.

Je to oblíbená destinace mezi vyznavači potápění a rybaření. Zahrnuje asi 660 korálových ostrovů, mezi které patří například Cayo Breton, Cayo Alcatraz, Cayo Grande, Cayo Caballones a Cayo Anclitas. Velká části souostroví je součástí kubánského Národního parku Parque Nacional Jardines de la Reina.

Hlavní město

Hlavní město s přibližně 300 tisíci obyvateli nese stejný název jako celá provincie a je pro ni velmi důležité. A nejen proto, že je město Camagüey třetím největším městem ostrova Kuba, ale i proto, že je velice důležité i z ekonomického hlediska.

Město bylo původně založeno v roce 1514 jako Santa María del Puerto Príncipe na severním pobřeží ostrova, v blízkosti přírodního přístavu Nuevita. Do roku 1528 se ale hned dvakrát přesunulo hlouběji do vnitrozemí. Důvodem byly časté nájezdy pirátů. Ti Camagüey vždy vyplenili a obyvatelé tak byli nuceni ustoupit dále do vnitrozemí ostrova, aby lépe odolali dalšímu možnému přímému útoku.

Kubánské město Camagüey a jeden z domů
Autor: Martha

Místo

Camagüey 21° 22' 46.83" N, 77° 54' 32.256" W
Location

Kuba na Facebooku