Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Granma

Provincie Granma - jedna z ulic města Bayamo
Autor: marcel601

To, co zní podobně jako něžné pojmenování z anglického výrazu pro babičku, tedy Grandma, je název provincie Granma na jihovýchodě státu Kuba. Hlavním městem provincie je město Bayamo.

Geografie

Krajinářsky vzato se v provincii nalézají navzájem velmi odlišné regiony. Východní část hraničí se zálivem Guacanayabo a západ zahrnuje velkou část pohoří Sierra Maestra. Hora Pico Turquino se tyčí do nadmořské výšky 1.974 m přímo na hranici se sousední kubánskou provincií Santiago de Cuba. Zároveň je také nejvyšší horou v provincii.

Historie

Během španělského koloniálního období patřila k provincii Oriente. Na jejím pobřeží přistáli z Mexika v roce 1959 revolucionáři v čele s Fidelem Castrem. Jachta, na níž sem Fidel Castro připlul, nesla právě název Granma.

Provincie je považována za jedno z hlavních míst, když se mluví o kubánské revoluci, a proto byla později pojmenována po oné legendární jachtě revolucionářů. Je také jedinou kubánskou provincií, která nebyla pojmenována stejně jako její hlavní město.

Hlavní město a rodáci

Hlavním městem provincie je Bayamo, které se nachází v severní části pohoří Sierra Maestra a má asi 240 tisíc obyvatel. Město vešlo do učebnic dějepisu v roce 1868, kdy se tu odehrála bitva, ke které došlo během boje za nezávislost ostrova Kuba.

Píseň La Bayamesa je jednou z nejoblíbenějších písní v celé zemi a již v roce 1902 se stala kubánskou státní hymnou. Za předlohu textu posloužil této písni rebel Pedro Figueredo, který se také zapojil do bojů za nezávislost.

Z hlavního města provincie pochází básník Pablo Milanés, který si získal velkou slávu i jako zpěvák, a je příčinou toho faktu, že je tento region také dobře známý na mezinárodní úrovni.

Kubánští bojovníci za svobodu jsou samozřejmě velmi důležití pro celou zemi. Jedním z nejznámějších je také Carlos Manuel de Céspedes, který je jedním ze zakladatelů kubánského národa a pocházel také z této provincie. Rolando Uríos je znám především mezi sportovními fanoušky. Tento hráč házené je kubánsko-španělským sportovním idolem.

Zajímavosti

V této kubánské provincii byl zřízen Národní park Desembarco del Granma. Tento park se nachází v místech, kde se karibská zemská deska potkává s deskou severoamerickou. Je právem považován za jeden z nejkrásnějších v zemi a každoročně ho navštíví tisíce návštěvníků.

Celý park byl také zapsán na Seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Rozkládá se na ploše 26.180 ha a patří k němu i 6.287 ha vodních ploch. Naleznete zde ten největší a nejkrásnější systém mořských teras na celém ostrově Kuba.

Různorodá krajina přímořských oblastí s mnoha vodními plochami a různými úrovněmi tamního terénu skýtají návštěvníkům opravdu nádherný obraz o krásách Kuby. V těchto místech je ostrov stále ještě původní a zdejší pobřežní krajina je pod přísnou ochranou zákona.

Právě zde přistál v roce 1959 Fidel Castro na své jachtě. Název národního parku připomíná tuto událost, protože v překladu neznamená nic jiného, ​​než přistání Granmy.

Básník a zpěvák Pablo Milanés pocházející z města Bayamo
Autor: jmrobledo

Místo

Město Bayamo 20° 22' 8.832" N, 76° 38' 6.5328" W
Location

Kuba na Facebooku