Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Guantánamo

Kubánská provincie Guantánamo a Baracoa
Autor: miss mass

Obrázky, kdy vidíte vězně v oranžových overalech a před nimi jejich strážce. Potrestaní vězňové jsou tady uzamčeni a bedlivě střeženi jako zvěř v ohradě pro zvířata. Každý, kdo zaslechne název této provincie, okamžitě vidí vězně, kteří plní dál a dál titulky novin po celém světě.

Provincie Guantánamo se nachází v jižní části východu ostrova Kuba a je její hlavní město má stejný název jako provincie.

Historie a USA

Historicky je tato kubánská provincie úzce propojena s provincií Oriente, kam Guantanamo během španělského koloniálního období patřilo. Dobře známá a obávaná zátoka Guantanamo Bay, kde sídlí dosud americká námořní základna, se nachází jižně od hlavního města provincie.

Námořní základna byla vytvořena poté, co USA ovládly zdejší oblast během španělsko-americké války v roce 1898. V roce 1903 si pak americká vláda guantánamskou oblast pronajala.

Americká vláda chápe ovšem tento pronájem poněkud odlišně, protože si tu počíná tak, jako by spravovala celou provincii. Vzhledem k interpretaci americké strany, totiž, že nájemní smlouva může být zrušena pouze tehdy, pokud s tím budou souhlasit obě smluvní strany, tedy ostrov Kuba i USA, je ukončení fungování zdejší americké základny v nedohlednu.

Nyní se ale současný americký prezident Obama snaží řešit především existenci tamního vězení. Není to vůbec jednoduchá záležitost. Jelikož jsou zde vězněni v zajateckých táborech vězni zajatí ve válce proti terorismu, jak říkají Američané, je zrušení smlouvy o pronájmu skutečně velmi problematické.

Smlouva byla ještě v roce 1934 prodloužena o dalších 99 let. Věznice má pověst jednoho z nejvíce ponižujících vězení světa. Od teroristických útoků z 11. září 2001 se tamní opatření ještě více zpřísnila.

Hlavní město

Provinční metropole je domovem vzdělaných občanů. Město má několik vysokých škol a je mezinárodně uznávaným a respektovaným univerzitním městem. Hlavní město se nachází v blízkosti nechvalně známé zátoky Bahía de Guantánamo.

hlavním městě provincie Guantánamo žije a pracuje více než 200 tisíc lidí. Mnozí z nich jsou studenti nebo se sem přestěhovali za prací v zemědělství nebo v cestovním ruchu.

Zajímavosti

Samozřejmě, že se turisté a výletníci přijíždějí podívat hlavně na americkou věznici. Mnoho z nich si ale chce bezpochyby i prohlédnout i jiné zajímavosti hlavního města. Za vidění určitě stojí socha Fama, která drží trubku. Patří k paláci Palacio Salcines, jenž zase vystavuje impozantní sbírky umění.

Obrovské plochy území byly označeny jako chráněná území, na Seznamu světového dědictví UNESCO je například Parque Nacional Alejandro de Humboldt a biosférické rezervace UNESCO "Cuchillas del Toa" a Baconao.

Hospodářství

Stejně jako v mnoha jiných částech ostrova Kuba i tady žije mnoho místních obyvatel především z pěstování cukrové třtiny. Tato rostlina zde má přímo optimální podmínky k dobrému růstu. Produkce třtiny a vlastní výroba cukru je proto jedním z hlavních zdrojů příjmů v celém regionu.

Také se tu dobře daří bavlně. Proto se zde i tato plodina pěstuje ve velkém a stala se druhým nejvýznamnějším zemědělským produktem a významnou vývozní komoditou.

Ačkoliv si někteří turisté, kteří cestují na Kubu, udělají krátkou zastávku právě tady, určitě se nedá říci, že by provincie vyloženě žila z cestovního ruchu. Ten tu představuje skutečně jen malou část ekonomických příjmů.

Provincie Guantánamo - náměstí města Baracoa
Autor: miss mass

Místo

Palacio Salcines, Guantánamo 20° 8' 39.4512" N, 75° 12' 14.1372" W
Location

Kuba na Facebooku