Jste zde

Domů » Havana

Provincie La Habana

Ostrov Kuba s městem Havana
Autor: aidutxi18

Severozápad ostrova Kuba představuje bezpochyby jednu z nejkrásnějších oblastí celé země. V neposlední řadě i proto, že se tu nachází hlavní město Havana.

Provincie La Habana, jak zní její španělský název, byla z města Havana spravována i řízena. Přestože se ale hlavní město nacházelo geograficky v oblasti La Habany, tvoří samostatnou provincii pod názvem Ciudad de La Habana. Úplný oficiální název hlavního města je ostatně Villa San Cristóbal de La Habana.

Kolem hlavního města se tedy rozprostírala provincie La Habany. Ta vznikla ve své dnešní politické podobě teprve v roce 1975, a to na základě nového správního a politického rozdělení Kuby. Dne 1. ledna 2011 byla kubánská provincie opět pozměněna další reformou. K tomuto datu se kraj rozdělil do dvou částí a byly vytvořeny nové provincie. Byly pojmenovány Artemisa a Mayabeque.

Provincie Artemisa má stejnojmenné hlavní město a najdete ji na západě Kuby. Na západ od ní leží provincie Pinar del Rio, na severovýchodě hraničí s hlavním městem Havana a na jihovýchodě se stejně nově vzniklou provincií Mayabeque. Severní hranici tvoří Floridská silnice, jižní hranici záliv Batabanó.

Mayabeque je tou druhou ze dvou nově vzniklých provincií, její název je odvozen od stejnojmenné řeky Río Mayabeque. Hlavním městem provincie je San José de las Lajas. Na západě hraničí s provincií Artemisa, v severozápadní části s Havanou a na východě s provincií Matanzas. Stejně jako u Artemisy tvoří severní hranici pobřeží linie k Floridské silnici a tu jižní záliv Batabanó.

Historie

Historie La Habany samozřejmě úzce souvisí s historií města Havana, které bylo původně založeno v roce 1515 conquistadorem Diegem Velázquez de Cuéllar v blízkosti dnešního města Batabanó. Roku 1519 však bylo rozhodnuto o přemístění Havany na její dnešní místo a díky výhodné poloze se stala významným obchodním a vojenským přístavem.

Její poloha byla také hlavním důvodem, proč bylo místo opakovaně napadáno piráty. Město bylo ohrožováno pirátskými útoky neustále a ty bývaly někdy vysloveně brutální. Piráti napadali zejména lodě ze Španělska, které převážely z Evropy velké množství cenného zboží. Roku 1538 a v letech 1553 až 1555 byla oblast mnohokrát spálena a zcela vypleněna.

Kuba byla španělskou kolonií a v roce 1607 se stala Havana za vlády Španělů hlavním městem, tento stav trvá až do současnosti.
V roce 1762, během Sedmileté války, na Kubu přišli Britové a převzali i Havanu jako hlavní město. V Pařížské mírové smlouvě si však Britové vymínili výměnu Kuby za Floridu. Španělé pak přestavěli Havanu v jedno z nejsilnějších a nejmocnějších měst Ameriky.

Jedna dramatická událost se ale nesmazatelně zapsala do historie La Habany, stala se 4. března 1960 v místním přístavu. Tehdy tam explodovala belgická loď, která převážela na Kubu zbraně. Výbuch a síla exploze byly tak obrovské, že byla velká část přístavu zničena. Když připluly na místo neštěstí záchranné lodě, aby se pokusily zachránit alespoň posádku, došlo o půl hodiny později k druhému výbuchu.

Ten den přišlo o život 101 lidí a asi 200 jich bylo zraněno letícími úlomky nebo tlakovou vlnou. Rychle vzrostlo podezření, že za tím stála americká tajná služba CIA, ovšem nikdy to nebylo dokázáno.

Ostrov Kuba - katedrála ve městě Havana
Autor: aidutxi18
Geografie: 

Místo

Město Artemisa 22° 48' 55.8972" N, 82° 45' 16.956" W
Location

Kuba na Facebooku