Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Matanzas

Kubánská provincie Matanzas
Autor: Sheep"R"Us

Provincii Matanzas najdete na severozápadě ostrova Kuba. Je geografickou zvláštností Kuby, protože se rozprostírá průměrně v nadmořských výškách pouhé 3 metry.

Až na ojedinělé vyvýšeniny je tak provincie poměrně plochá. Na jejím jihu můžete objevit poloostrov Zapata, který se skládá převážně z mangrovových bažin, a v jedné jeho části byl zřízen národní park Parque Nacional de Zapata.

Ve stejnojmenném provinčním hlavním městě žije asi 127 tisíc obyvatel. Leží asi 100 km od kubánského města Havana, takže odtud můžete podnikat bez problémů jednodenní výlety do tohoto hlavního města.

Zřejmě nejslavnější zátoka na Kubě, Bahía de Cochinos (Zátoka Sviní) se známou pláží a letoviskem Playa de Girón, se také nachází v provincii. Tady roku 1961 začala invaze kubánských exulantů, kterou iniciovala zpravodajská služba Spojených států, CIA.

Historie

17. Září 1628 zaútočil holandský pirát Piet Heyn v zátoce na španělské "stříbrné" loďstvo a ukořistil jim poklady v hodnotě asi 12 milionů guldenů. Tato kořist v obrovské hodnotě měla vliv na "Osmdesátiletou válku", ve které Holanďané bojovali se Španělskem.

Toto město na severozápadě Kuby bylo založeno v roce 1693. Jeho název znamená v překladu něco jako řež nebo porážka. Byl totiž odvozen od porážek skotu, které se tehdy hojně odehrávaly v té době v přístavu.

Dobytek se odtud tehdy ve velkém množství vyvážel a mnoho zvířat již bylo poraženo. Tyto porážky dobytka tedy daly městu jeho název. Ovšem toto není jediné vysvětlení, jak město přišlo ke svému "krvežíznivému“ názvu. Někteří teoretici odvozují pojmenování města od brutálních střetů mezi přistěhovalci a tehdy již usazenými domorodci.

Město bylo ovšem známé především jako hlavní středisko obchodu s tabákem, otroky, kávou a cukrovou třtinou. Cukrová třtina hrála velmi významnou roli v celém regionu a Matanzas tak byl v 19. století cukrovým hlavním městem země. Asi 50 % z celkové produkce cukru vyrobeného na Kubě pocházelo právě z této oblasti.

Díky tomuto velkému množství výroby cukru a vývozu do Spojených států se město v 19. století velmi rychle rozrostlo. Vzhledem k dobré ekonomické situaci sem také přijíždělo velké množství vzdělaných a kulturně založených lidí.

Tak se postupem času stávalo z města opravdové kulturní centrum na Kubě. Intelektuálové, spisovatelé, hudebníci a jiné, kulturně orientovaní osobnosti tak způsobili, že se městu začalo říkat "Kubánské Athény".

Hospodářství

Stejně jako v případě města Cárdenas, i v Matanzasu dnes žije hodně obyvatel z cestovního ruchu v nedalekém turistickém centru Varadero. Lidé tu žijí proto, že nájmy jsou tady značně levnější, než ve zmíněném letovisku.

Zaměstnanci obvykle denně dojíždějí do práce a navečer pak domů. Kromě cestovního ruchu je zde dalším významným ekonomickým prvkem i elektrárna, která zásobuje elektřinou celou Kubu.

Kromě těchto dvou hospodářských sektorů působí ve městě pochopitelně stále ještě obchod s třtinovým cukrem. Tento tradiční průmysl si prostě provincie nenechá nikdy vzít. Do pokladny provincie přispívá nemalou měrou i továrna na výrobu umělých hnojiv a cementárna.

Při zkušebních vrtech bylo zjištěno, že se v provincii nacházejí i bohatá ložiska ropy. Počítá se, že se v těchto místech vybuduje ropná rafinérie a začne se prodávat ropa. Podle výpočtů by místní ložiska mohla dávat denně asi 150.000 barelů. To by znamenalo obrovskou finanční podporu pro celý region.

Místo

Playa Girón, Matanzas 22° 3' 53.838" N, 81° 2' 2.9904" W
Location

Kuba na Facebooku