Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Provincie Villa Clara

V centrální části ostrova Kuba se nachází provincie Villa Clara, jejímž hlavním městem je město Santa Clara. Cestovní ruch je dosud v provincii Villa Clara "v plenkách" a mnohem větší ekonomický význam tu prozatím má pěstování cukrové třtiny, v současné době stále hlavní zdroj příjmů místních obyvatel.

Před rokem 1975 byla dnešní provincie součástí provincie Las Villas, kam patřila i města Santa Clara a Sancti Spíritus. Dnešními významnými městy jsou kromě hlavního města Santa Clara také Placetas, Camajuaní, Remedios a Caibarién.

Hlavní město

Jako hlavní město provincie zaujímá město Santa Clara administrativní a správní pozici a je také provinčním centrem průmyslu i zemědělství. Leží na úpatí pohoří Escambray a žije tu více než 210.000 obyvatel.

Zajímavosti

Tato provincie, stejně jako mnohé jiné oblasti Kuby, je bohatá na historické budovy a na různé památky. Zvláštnímu zájmu turistů se těší kostel v Santa Claře z 19. století. Celkovému obrazu města dominuje mnoho revolučních památníků.

Hotely z 19. století pak představují tamní typickou architekturu své doby, jsou dobře udržované a dodnes se dochovaly ve své původní podobě. V Santa Claře můžete navštívit památník Ernesto "Che" Guevary se sousedícím muzeum. Je to bezesporu jedno z nejoblíbenějších lákadel turistů na Kubě.

Turisté hojně navštěvují i místní historická místa a působivé stavby divadelních budov.

Historie provincie

Kubánská revoluce byla namířena proti režimu diktátora Batisty. V té době se stala Villa Clara jedním z nejdůležitějších míst, kam revoluce vstoupila. 29. prosince 1958 totiž na město Santa Clara zaútočil mladý Argentinec Che Guevara se svou partyzánskou skupinou.

Jednotka vedená Che Guevarou měla za úkol zastavit obrněný transport zbraní a munice. Dnes se o této Che Guevarově akci a o ovládnutí města Santa Clara říká, že to byl ze strany partyzánů jeden z největších vojenských úspěchů.

Přes dva roky tu tehdy partyzáni bojovali v horách proti mnohem početnější Batistově armádě, kterou ještě podporovali Američani. Ovládnutí Santa Clary bylo průlomem, který umožnil gerilám bojovat proti Batistovu režimu v rovinatějších polohách ostrova Kuba. Geriloví bojovníci si tím vlastně otevřeli cestu do hlavního města Havana. Diktátor Batista pak opustil 1. 1. 1959 zemi.

Che Guevara se ale prosadil i později. Dlouhou dobu o něm nebylo nic slyšet a vypadalo to, jako by se někde ztratil. Bojoval ale v Kongu a v Bolívii, kde i zemřel. Jeho pozůstatky pak byly převezeny zpět na Kubu.

Pohřben byl v roce 1997 v mauzoleu a dnes tedy jeho ostatky spočívají ve městě jeho největšího vojenského vítězství. Hrob a památník Museo y Monumento Memorial Comandante Ernesto Che Guevara můžete samozřejmě navštívit i vy.

Mnoho místních lidí se ještě i dnes cítí být jakýmsi způsobem tímto revolucionářem inspirováno a ctí jeho skutky a činy. Che Guevara je stále považován za jednoho z absolutních hrdinů Kuby. A tak není divu, že jeho hrob i hrobka jsou jednou z vůbec nejnavštěvovanějších atrakcí v celé zemi.

Geografie: 

Místo

Muzeum Che Guevary, Santa Clara 22° 24' 7.7112" N, 79° 58' 46.4412" W
Location

Kuba na Facebooku