Jste zde

Domů » Villa Clara

Santa Clara

Kubánské město Santa Clara
Autor: B. Tuten

Město Santa Clara se nachází v centru ostrova Kuba, asi 300 kilometrů od metropole Havana. Přibližně 240 tisíc obyvatel žije na západním úpatí pohoří Escambray. I když je jedním z nejmladších měst, bylo založeno v roce 1689, patří k nejznámějším kubánským městům vůbec. Santa Clara byla mimo jiné po staletí hlavním městem starobylé provincie Las Villas, ze které díky správní reformě vznikly provincie Villa Clara, Cienfuegos a Sanciti Spiritus.

Během kubánské revoluce proti Batistovo režimu bylo strategicky důležité město 29. prosince 1958 obsazeno partyzánskou skupinou povstalecké armády M-26-7 pod vedením Che Guevary poté, co se jim podařilo zachytit zastavit obrněný transport zbraní diktátora Fulgencio Batisty. Dobytí Santa Clary je považováno za největší vojenský výkon Che Guevary.

Po dvou letech partyzánského boje proti početnější a USA podporované Batistovo armádě v horách Sierra Maestra se stal průlom a cesta do hlavního města Havana byla volná. 1. ledna 1959 diktátor Batista utekl z Kuby.
Nalezené ostatky Che Guevary byly převezeny z Bolívie na Kubu v roce 1997 a slavnostně pohřbeny v místě jeho největšího triumfu ve speciálně vytvořeném mauzoleu.

Toto jedinečně krásné město se vyznačuje krásnou koloniální architekturou, která udivuje mnoho turistů. Centrem tohoto unikátního města je park Parque Leonicio Videl, kde roste mnoho květinových záhonů. Park je obklopen zábradlím z tepaného železa a lampami a spolu tak vytvářejí jedinečnou atmosféru s některými výraznými památkami.

Hlavní atrakcí, která leží mimo náměstí Plaza de la Revolution, je památník postavený k 30. výročí Ernesta Che Guevary, který připomíná bitvu u Santa Clary. Také divadlo "Teatro de la Caridad" je impozantní budovou, která otevřela své dveře v roce 1885. Další zajímavostí je muzeum Museo der Artes Decoratives, kde můžete obdivovat nábytek a zařízení z 18. století i trendy dnešní doby. Památník Parque Tudury je obklopen tamaryšky, kde se konaly roku 1689 první místní trhy. Od roku 1756 tu stojí také unikátní kostel Nuestra Senora del Carmen a také 18 sloupů, ve kterých jsou vyrytá jména prvních 18 rodin, které se usadili v tomto krásném městě.

Santa Clara je plná jedinečných památek ze starých časů, dnes je se svými 200 tisíci obyvateli klidným univerzitním městem, které spolu s úzkými uličkami pod hvězdou Ernesta Che Guevary a s kulturní nabídkou slibuje svým návštěvníkům opravdu hodně. V krásné krajině hor Sierra de Escambray se nachází nad městem přehrada Hannabanilla, kde najdete okouzlující malé hotely a restaurace, které se svými kulinářskými specialitami a tradiční kubánskou hudbu vyplní váš volný čas.

Geografie: 

Místo

Santa Clara 22° 24' 7.5996" N, 79° 58' 43.8852" W
Location

Kuba na Facebooku