Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Taxíky na Kubě

Kuba - taxi
Autor: _Tracy

Není pochyb o tom, že taxíky jsou na ostrově Kuba pro turisty (a pro mnoho Kubánců taktéž) velmi praktickou volbou pro jejich dopravu, a je dobré, když cestovatelé alespoň něco o tamní taxislužbě vědí.

Nejméně komplikací vám přinese využití služeb některé státní agentury, které nabízejí své služby v CUC (kubánské konvertibilní peso). Jedná se totiž vesměs o moderní vozidla, jejichž příslušnost k určité instituci je jednoznačně označena (např. Panataxi a Cubataxi), a které používají taxametry jako každé jiné taxi na světě (i když někteří taxikáři jsou někdy ochotni jednat o pevné sazbě pro konkrétní trasu).

Je pravda, že někteří taxikáři vypínají taxametr, například při jízdě na letiště, a pak vybírají paušál. Pokud si všimnete, že je taxametr vypnutý, je zapotřebí na to řidiče upozornit a dohodnout se s ním předem o platbě. Neměli byste si ale plést tyto vozy se žlutými a černými taxíky značky Lada, které jsou určeny výhradně pro Kubánce (alespoň teoreticky).

Další možností pro turisty, kteří se chtějí dozvědět něco více o místních poměrech na ostrově Kuba nebo mají nízký cestovní rozpočet, je typická místní dopravní alternativa, tzv. "Boteros".

Tito taxikáři vlastní americké oldtimery nebo ruské vozy Lada. Někdy na sebe upozorňují improvizovaným štítem (někdy ne) a jsou také rozpoznatelní podle státní oválné nálepky na předním skle. Ta ale může chybět, být opotřebovaná nebo nečitelná.

Tato vozidla jezdí na pravidelných trasách, které spojují mezi sebou hlavní městské části metropole Havana (např. Staré město, El Vedado, Playa), vejde se do nich v průměru 6 osob a jízda stojí 10 kubánských pesos za jednu jízdu mezi dvěma městskými okrsky. 20 pesos pak zaplatíte za delší trasy.

Majitelé těchto taxíků nejsou oprávněni provádět cizince a jízda je spojena s různými riziky. Buď považují turisty za "normální zákazníky" nebo očekávají trochu více peněz, ale mohou také požadovat velkou sumu či stejnou částku, ovšem v CUC.

"Boteros" tedy mohou být levnou a velmi užitečnou změnou, ale cestující si musí být vědom rizik. Taxikáři mohou být pokutováni, pokud budou i nadále nabízet své služby turistům a ti se budou mačkat na sedadlech s dalšími třemi nebo čtyřmi lidmi, sedadlo je určeno pro přepravu pouze dvou cestujících.

Od velkých hotelů vyjíždějí turistické taxíky. Obvykle mají taxametr, ale pokud ne, měli byste se zcela určitě shodnout s řidičem na ceně již před začátkem vlastní jízdy.

Místo

El Vedado, Havana 23° 8' 7.5804" N, 82° 23' 45.3552" W
Location

Kuba na Facebooku