Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Základní fakta, 1. část

Koláž fotek z Kuby
Autor: robynejay

Rozloha

Ostrovní stát Kuba zaujímá plochu cca 110.800 km2. Vzdálenost od východu na západ Kuby je asi 1350 km, od severu k jihu je to pak v průměru 130 km.

Skládá se z 15 provincií: Pinar del Río, Artemisa, Mayabeque, City of Havana, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spíritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Granma, Santiago de Cuba, Holguín a Guantánamo. Kromě toho ještě k republice patří zvláštní komunita na ostrově Isla de la Juventud.

Státní zřízení

Kuba je socialistická republika s hlavním městem Havana.

Ekonomika

Na Kubě se praktikuje plánované hospodářství. Nejdůležitějšími místními produkty jsou cukr, doutníky, rum, maso, citrusové plody, káva a sisal. V současné době ale začíná hrát stále významnější roli cestovní ruch.

Jazyk

Úředním jazykem je španělština, její místní verzi zde nazývají "cubespañol", Kubánci při ní polykají konce slov a mluví rychle. V turistických oblastech, jako je Varadero, Havana anebo Guardalavaca, se hovoří také anglicky.

Obyvatelé

V zemi žije asi 11,5 milionů obyvatel, přičemž z toho asi 3 miliony Kubánců žijí v Havaně a 1 milion v Santiagu de Cuba. Složení je pestrá směsice původních obyvatel, španělských kolonistů a afrických otroků, kteří byli využíváni k práci na plantážích.

Náboženství

Hlavně katolické, ale náboženství na Kubě rozhodně nehraje tak důležitou úlohu, jako v celé Latinské Americe.

Státní znak

Byl přijat roku 1906 a je na něm zlatý klíč symbolizující zeměpisnou polohu ostrova Kuba na začátku Mexického zálivu a mezi oběma částmi Ameriky. Vycházející slunce symbolizuje nový národ.

Tři modré pruhy vlevo dole představují tří oblasti koloniálního období. Vlevo dole je královská palma, kubánský národní strom, který je symbolem šlechty a vytrvalosti kubánského lidu.

Jasně modrá obloha patří do typické kubánské krajiny. Svazek jedenácti prutů za štítem symbolizuje jednotu kubánského lidu v jeho boji za svobodu. Na svazku prutů je umístěna "čapka svobody" s jednou osamocenou bílou hvězdou, symbolem nezávislosti.

Na pravé straně štítu je dubová ratolest a na levé straně pak ratolest vavřínová, symbolizující sílu a vítězství.

Národní vlajka

Poprvé byla vyvěšena roku 1850 a oficiální vlajkou je od roku 1902. Trojúhelník znamená svobodu, rovnost a bratrství, zatímco červená barva trojúhelníku představuje krev, která byla prolita za nezávislost.

Bílá hvězda v trojúhelníku znamená absolutní svobodu. Tři modré pruhy reprezentují východní, střední a západní koloniální regiony a bílé pruhy pak znamenají čistotu a ctnost kubánského lidu.

Národní hymna

Bayamo, zkomponovaná v letech 1867 - 1868 Perucho Figueredem.

Národní květina, strom a pták

Motýlí lilie (Hedychium coronarium koenig), domácí bíle kvetoucí květina, vonící po jasmínu. Národním stromem je královská palma, ptákem pak kubánský trogon (Priotelus temnurus) neboli tocororo, jehož peří má stejné barvy jako kubánská vlajka.

Státní svátky

1. leden - výročí osvobození (revoluce) *

2. leden - Den armády *

28. leden - výročí José Martiho (národní hrdina války za nezávislost)

24. únor - začátek 2. války za nezávislost

8. březen - Mezinárodní den žen

19. duben – svátek na oslavu vítězství v Zátoce sviní

1. květen - Svátek práce *

25. až 27. červenec - útok na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba (začátek ozbrojené revoluce Fidela Castra) *

8. říjen – smrt Che Guevary v roce 1967 *

10. říjen - začátek války za nezávislost v 1868 *

25. prosinec – Vánoce

* dny pracovního klidu

Místo

Havana 23° 7' 21.2016" N, 82° 23' 12.5844" W
Location

Kuba na Facebooku