Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Základní fakta, 2. část

Kubánské peso
Autor: oso

Národní měna

Na ostrově Kuba platí dvě různé měny, a sice konvertibilní peso (CUC, Peso Convertible, hovorově Chavito nebo Fula) a kubánské peso. Konvertibilním pesem platí turisté za kubánské produkty a služby. Tato měna je spojena s pevným směnným kurzem vůči americkému dolaru.

Kubánské peso (CUP, hovorově moneda nacional) je dotovaná měna a je určena výhradně pro Kubánce, ale i přesto jí mohou platit i cizinci. Touto měnou lze zaplatit třeba za státem subvencované zboží (potraviny a jiné produkty).

Od 8. listopadu 2004 došlo na Kubě k zákazu plateb americkými dolary. Firmy, hotely, devizové obchody a další tak již od té doby nesmí přijímat platby i v amerických dolarech.

Bankovky Peso Convertible jsou vydávány v hodnotách 1, 3, 5, 10, 20, 50 a 100 Cub$, mince v hodnotách 1, 5, 25 a 50 centavos a 1 a 5 Cub$. Mince s hodnotou 5 Cub$ jsou však používány jen zřídka.

Výměna peněz

Turisté mohou cizí měny směňovat v bankách, ve směnárnách (CADECA) ve větších hotelech a na letišti za konvertibilní peso. Eura, britské libry a kanadské dolary se směňovat nedoporučuje, protože byste přitom museli zaplatit ještě 10 % daň.

Peso Convertible lze směnit pouze na ostrově Kuba a zbylou měnu lze vyměnit před odletem na letišti. V hlavních turistických oblastech (např. Varadero, Cayo Coco, Cayo Largo, Playa Covarrubias, Holguin a Santa Lucia) je možno platit eurem jako oficiální schválenou měnou.

Časový rozdíl

Časový rozdíl ve srovnání se střední Evropou je v letním období 5 hodin, jinak 6 hodin.

Elektřina

V místních zásuvkách je napětí 110 voltů s plochými kontakty, budete tedy potřebovat adaptér. V mnoha hotelech bývá i 220 voltů s našimi obvyklými kulatými kontakty. Elektřina funguje na Kubě pořád.

Telefon

Kubánská telefonní síť je nespolehlivá. Chcete-li volat z Kuby do zahraničí, je třeba nejprve vytočit 119 a poté zadat kód země, např. 119-420 pro Česko, a pak předčíslí bez 0 a hned číslo koncového účastníka. Volání z Kuby do Evropy je drahé!

V případě volání mobilním telefonem je zapotřebí dotázat se předem vašeho mobilního operátora, zda na Kubě vůbec poskytuje své služby. Mobilní volání z Kuby je také stále velmi drahé. Nejvýhodnější je bezesporu posílání SMS z vašich cest.

Internet

Na Kubě fungují ve všech velkých městech a v turistických centrech internetové kavárny. Levné to však v žádném případě není. Očekávejte, že zaplatíte zhruba 6 € za hodinu a ještě za pomalé připojení.

Clo

Při dovozu notebooků, kamer a fotoaparátů byste rozhodně měli u sebe mít nějaký doklad o koupi. Dovoz potravin je zakázán a dovoz omamných látek je na Kubě přísně trestán.

Je zakázáno vyvážet jakékoliv domácí přírodní produkty, jako jsou např. mušle, šnečí ulity a chráněné druhy rostlin a živočich. Vyvézt se smí jen 2 l lihovin, 200 cigaret či 250 g tabáku nebo 50 doutníků a 250 ml parfému.

Kubánské peso
Autor: oso

Kuba na Facebooku