Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Baracoa

Baracoa (dříve celým názvem "Villa de Nuestra Señora de la Asunción de Baracoa") je město ve východní části Kuby, patří do provincie Guantánamo.

Leží u zátoky Bahía de Miel (v překladu něco jako Zátoka medu), a je obklopeno nedotčenou krajinou pohoří Sierra del Purial. Díky tomu bylo město kdysi přístupné pouze od Atlantského oceánu.

Španělský conquistador (dobyvatel) a první guvernér Kuby, Diego Velázquez, založil město v roce 1511 na stejném místě, kde Kryštof Kolumbus na své první objevné plavbě poprvé vystoupil na kubánskou půdu.

Tím je Baracoa nejstarším španělským osídlením na ostrově. Ovšem již asi o 2000 let dříve tady sídlily domorodé národy. Název města má svůj původ v domorodém jazyce Arauaca, a v překladu znamená "přítomnost moře".

Osídlení se později stalo hlavním ostrovem karibského ostrova a získalo přezdívku "Ciudad Primada" (První město"). Historické staré město má mix stylů z klasicistických staveb se silným francouzským vlivem. To odlišuje Baracou od mnoho koloniálních měst na Kubě.

Milovníci přírody budou nadšeni bujnou tropickou vegetací, která se rozprostírá, kam až oko dohlédne. Místní obyvatelé se tady živí převážně zemědělstvím, lidé vedou opravdu jednoduchý životní styl. Některých turistů se možná zmocní pocit, že byli přeneseni zpět do předminulého století.

Jen pár turistů obvykle zavítá do tohoto odlehlého koloniálního města na východním cípu ostrova Kuba, které bylo až do revoluce přístupné jen od moře. Cesta po silnici přes horský průsmyk vede fascinující tropickou horskou krajinu, kde se pěstuje káva, kakao, kokos a banány.

Je to sice trasa trochu delší, ale je velmi rozmanitá. Město leží doslova uprostřed tropické zeleně, byla tu naměřena nejvyšší vlhkost na ostrově a teploty se šplhají až ke 40°C.

Město má v současnosti asi 40 tisíc obyvatel a hezké centrum s jednopatrovými koloniálními domy. Velcí francouzští vlastníci půdy se sem uchýlili po svém nuceném odchodu, resp. po útěku z Haiti, v 18. století. Přivezli si s sebou i své technické dovednosti, které využili k rozvoji zemědělství a kultury.

Na náměstí Plaza Martí a podél dvou ulic Calle Maceo a Calle Martí narazíte na většinu místních pamětihodností, restaurací, obchodů a penzionů k ubytování.

Katedrála Catedral de Nuestra Seňora de la Asunción patří k nejstarším budovám ve městě, roku 1833 byla kompletně zrekonstruována a může se pochlubit jedinečným pokladem. Uvnitř je totiž umístěn dřevěný Kolumbův kříž, který tento objevitel Kuby zanechal údajně ve městě v roce 1492.

Před katedrálou stojí busta indiánského náčelníka Hatueye, který bojoval proti Španělům a byl upálen roku 1512, protože nechtěl konvertovat ke křesťanství.

Městské muzeum (Museo Municipal) v pevnosti Fortaleza la Matachíne předkládá zájemcům dokumenty a další podrobnosti o pohnuté historii zdejších původních domorodců. Je tu umístěna i velice zajímavá sbírka pestrých šneků rodu polymita, kteří se vyskytují pouze na Kubě.

Místo

Catedral de Nuestra Seňora de la Asunción, Baracoa 20° 20' 50.748" N, 74° 29' 47.544" W
Location

Kuba na Facebooku