Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Cestování po ostrově

Nejlepším způsobem, jak poznat ostrov Kuba, je vypůjčit si auto. S autem si pak můžete libovolně zvolit, jak rychle se po ostrově budete pohybovat. Autem to je i velmi příjemné, protože ostrov Kuba je větší, než si myslíte.

Budete-li mít stále k dispozici auto, bude se vám nejen lépe cestovat, ale nebudete se pak ani nijak zvlášť muset starat o ubytování. Zjistíte si, kde by pro vás asi bylo to nejvhodnější ubytování a zajistíte si tam místo v příslušném hotelu.

Provoz na kubánských silnicích není nijak velký a autem se pochopitelně dostanete i do menších míst, kde panuje klid, a kde nebudete o své dovolené obtěžováni žádným velkým ruchem.

Většina návštěvníků začíná svou cestu v hlavním městě Havana. Přímořské letovisko Varadero se odsud nachází asi dvě hodiny jízdy autem a je také dobrým výchozím bodem.

Třetí možností, kde začít své cestování po Kubě, je Holguin na západě ostrova, vzdálený asi tři hodiny jízdy z města Santiago de Cuba. Poté můžeme vaším autem z půjčovny vyrazit třeba do vnitrozemí. Chcete-li získat lepší představu o ostrově, vezměte si k ruce mapu a jeďte právě tam, kam váš prst ukáže.

Pokud v rámci individuálního cestování nemáte moc chuti sami řídit auto, nevadí. Na Kubě se dá poměrně slušně cestovat i místními linkovými autobusy. Ale bohužel se nedají udělat žádné rezervace předem. Důležité je informovat se co nejvíce předem, veřejná doprava osob je totiž často provozována jen mezi velkými městy.

Dvoutýdenní cestování

Během dvoutýdenního individuálního cestování po Kubě můžete perfektně poznat celkem v poklidu celý západ ostrova. Zažijete přitom jedinečnou atmosféru koloniálních měst, jako je Santa Clara a Trinidad, i venkovský život v tabákové provincii Piñar del Rio. Svou výpravu můžete zakončit třeba na klidné pláži Cayo Levisa, v turistickém letovisku Varadero, nebo, chcete-li něco exkluzivnějšího, na Cayo Largo.

Můžete ale také klidně ve dvou týdnech zvládnout Kubu od západu k východu, ovšem to by samozřejmě znamenalo mnohem více cestování. V tomto případě by bylo nejlepší vyjet z Havany a dát se nejprve směrem k tabákové provincii Viñales a odtud pak na Santa Claru a Trinidad do "kubánského Texasu" - Camagüey.

Pak by to chtělo ještě do Santiaga de Cuba. Svou pouť můžete zakončit na pláži Playa Pesquero a z Holguinu pak již jen odletět domů. Z Camagüey se určitě vyplatí udělat si malý výlet na Santa Luciu, kde se nachází jeden z nejkrásnějších korálových útesů na světě. Je velice blízko pobřeží a dá se tam skvěle potápět.

Třítýdenní cestování

Pokud máte na ostrově Kuba k dispozici celé 3 týdny dovolené, měli byste se v každém případě vypravit do Baracoy, do "kubánských tropů". Tato oblast je poněkud vzdálenější, a pokud máte dostatek času, je dobré si na tento výlet vyšetřit alespoň 3 dny.

Ve Viñales, v "tabákové provincii“ Piñar del Rio, a také určitě v Trinidadu, stojí za uvážení strávit alespoň jeden den. Můžete si případně rozšířit svůj výlet o západní části Kuby. Velmi zajímavá je tamní oblast, kde se hojně pěstuje káva - Las Terrazas či "francouzské" město Cienfuegos.

Oběma těmito místy bývají návštěvníci doslova nadšeni. Na východě ostrova Kuba si můžete prohlédnout největší kubánské hory a opravdu grandiózní přírodu v pohoří Sierra Maestra.

Cayo Largo - palmy
Autor: Trellat

Místo

Varadero 23° 11' 1.482" N, 81° 11' 28.7232" W
Location

Kuba na Facebooku