Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Jídlo a pití, 2. část

Kubánské jídlo
Autor: Corvair Owner

Kdo nechce jíst v restauraci, ale upřednostňuje rodinnou atmosféru, může dnes na ostrově Kuba navštívit i některý z podniků tzv. "paladares" či "gaumen".

Ty nabízejí turistům přátelské služby a cenově výhodné menu pro maximálně 12 hostů.

Mezi nejoblíbenější jídla patří kuře, místní lidé ho jedí rádi smažené a křupavé. Typickou přílohou je rýže s černými fazolemi, "arroz congri".

V polévkách a jako příloha se často podávají vařené sladké brambory (boniato nebo jamy). Plátanos (vařené banány) se často podávají jako smažené plátky k rybě a masu.

Polévky patří k tradiční kubánské kuchyni, která je silně ovlivněna hispánsko-maurským vlivem.

Původně španělská "klasika", která se často nachází na jídelních lístcích, je "sopa de ajo", jednoduchá, ale chutná česneková polévka.

Nejlepší pochoutkou jsou přirozeně mořské plody, jako jsou např. langusty, kterých mají dost snad v každém hotelu. Ryby se vaří (hervido), smaží (asado), zapékají na pizze anebo dávají do salátu (salpicón).

Kuba je proslavená i lahodnými koktejly. Jedna limetka, šest čerstvých mátových lístků, lžička cukru, 2 cl rumu, sodovka a snítka máty - to je kubánský národní nápoj Mojito.

Nebo co takhle jemně zelené Daiquiri ze sirupu z cukrové třtiny, rumu a limetkové šťávy, tak jak to prý miloval Ernest Hemingway? Mezi další známé koktejly patří například Mary Pickford, Canchanchara a v neposlední řadě Cuba Libre.

Pro přípravu všech z nich je potřeba bílý rum, který pět nebo více let zrál v dubových sudech. S přibývajícím věkem má tmavší barvu a je nazýván Añejo. Rum můžete pít čistý (ron seco), nebo s ledovými kostkami (ron con hielo). Nejznámější rum na světě pochází pochopitelně z Kuby: Bacardi.

Nezapomenutelným zůstal Havana-Club, kde se setkávali američtí obchodníci a dynastie výrobců rumu Bacardí zde nalévala svým hostům rum. Po revoluci rodina Bacardí uprchla do Portorika, ale Kuba stále zachovává dědictví nejslavnější exilové rodiny.

Club ve městě Havana byl zrekonstruován a znovu otevřen jako exkluzivní místo pro setkávání diplomatů a podnikatelů.

Vedle proslavených kubánských koktejlů si můžete objednat třeba Granizado, ledovou tříšť s různými příchutěmi. Guarapo se zase nazývá sladká, čerstvě vymačkaná šťáva z cukrové třtiny. I přes svoji sladkost je osvěžující.

Zvláštním zážitkem jsou čerstvě vymačkané šťávy z na slunci vyzrálého tropického ovoce, jako je ananas, mango, papája, kvajáva (guave), citron a limeta, pomeranč nebo grapefruit.

Pivaři si na Kubě mohou vybrat z několika druhů piva, osvěžující lehké pivo je např. Cristal. Milovníci kávy by měli vyzkoušet café cubano, černou a slazenou kávu, podávanou v malých šálcích, nebo o něco slabší café americano.

Kubánský barman a mojito
Autor: pete_weis

Místo

Havana Club, Havana 23° 8' 9.3696" N, 82° 20' 52.26" W
Location

Kuba na Facebooku