Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Camagüey, 2. část

Kubánské město Camagüey
Autor: versae

V roce 1668 tady přistál se svými piráty Henry Morgan a po jeho útoku město téměř celé vyhořelo. Od roku 1923 se město jmenuje Camagüey, jeho název pochází od jména jednoho indiánského vůdce, na jehož počest bylo takto pojmenováno.

V provincii Camagüey se nacházejí ještě dvě významnější města, a sice Florida a Nuevitas. Z pohledu geografického je tato kubánská provincie relativně plochá a rovná. Narazíte tu jen na pár nevýznamných vyvýšenin. Jihovýchod je považován za oblíbený turistický cíl.

Zajímavosti

Provincie Camagüey je pro návštěvníky skutečně velmi zajímavá. Staré město Camagüey je jedním z největších a nejzachovalejší svého druhu. Vedle hlavního města Havana zaujímá to nejdůležitější místo v historické architektuře ostrova Kuba. Je považováno za největší a nejzachovalejší z ostrova - a bylo plným právem zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Návštěvníky jistě potěší mnoho krásných kostelů a labyrintů uliček, které byly postaveny tak, aby zmátly útočící piráty. Město je také rodištěm národního básníka Nicoláse Guilléna nebo bojovníka za svobodu jménem Ignacio Agramonte Jeho portrét je dokonce vyobrazen na jedné kubánské bankovce.

Najdete tady mnoho půvabných dlážděných náměstí, historické sochy a fascinující muzea. Náměstí Plaza de San Dios má jedny z architektonicky nejcennějších staveb ve městě: starou nemocnici a kostel. Ulice Funda del Catre Callejón je nejužší uličkou na Kubě.

Divadlo města Camagüey je jedno z nejpůsobivějších z koloniálního období s okouzlující architekturou. V současné době je domovem světově proslulého baletního souboru.

Opravdu pozoruhodné jsou místní obří baňaté hliněné džbány, "las ollas de agua", které stojí před mnoha vchody do domů. Tyto džbány jsou charakteristickým rysem zdejšího kraje a slouží jako vodní nádržky. Jakmile začne venku pršet, plní se postupně dešťovou vodou a voda se pak užívá k pití.

Ačkoliv již slouží místním obyvatelům i vodovody, užívají pořád podle svých starých obyčejů k pití velmi rádi dešťovou vodu. Veliké džbány jsou obvykle vyrobeny z pálené hlíny, poutají pozornost návštěvníků a doslova je fascinují. Jsou opravdovým symbolem města Camagüey.

Provincie Camagüey má nejdelší pláž na Kubě, a sice Santa Lucia. Její korálové útesy a idylické pobřeží je místem těch nejlepších plážových hotelů na Kubě.

Provincie Camagüey a pláž Santa Lucia
Autor: Elisa Cabot

Místo

Pláž Santa Lucia 21° 33' 5.0688" N, 77° 2' 7.224" W
Location

Kuba na Facebooku