Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Provincie Sancti Spíritus

V centrální části ostrova Kuba se nachází provincie Sancti Spíritus s mnoha historickými památkami, zajímavostmi a s ideálními podmínkami pro cestovní ruch. Každý rok se sem sjede na tisíce turistů, a to zejména kvůli tamní krásné a různorodé krajině. Stejnojmenné hlavní město je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací v provincii, kam zajíždí určitě největší počet návštěvníků.

Hospodářství

Z ekonomického hlediska hraje v současné době tu nejvýznamnější roli jednoznačně cestovní ruch, který představuje bezesporu hlavní průmyslové odvětví v kubánské provincii Sancti Spíritus. Celá provincie dnes doslova žije z rekreantů a turistů, kteří se vydávají na průzkumy hlavního města, ale kteří již začínají být vidět i v mnoha menších městech.

Stejně jako mnoho jiných částí centrální části Kuby je ale i tato provincie oblastí cukrovarnického průmyslu. Cukrovarnictví má tady opravdu velmi dlouhou tradici a oblast byla považována, zejména kolem města Trinidad, až do 19. století za jednu z hlavních oblastí pěstování a zpracování cukrové třtiny na celém ostrově Kuba. Mluvilo se dokonce o metropoli cukru.

Plantáže cukrové třtiny, které se rozprostírají mimo městské oblasti, byly spolu s městy Valle de los Ingenios a Sancti Spíritus zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Také chov dobytka představuje jeden z dalších významných zdrojů příjmu provincie a velmi rozšířené je také pěstování rýže a tabáku.

Hlavní město a historie

Hlavním městem provincie je stejnojmenné město Sancti Spiritus. Žije v něm asi 42 tisíc obyvatel a bylo založeno Španěly již v roce 1514. Řeka Río Tuinicu sloužila v tehdejší době jako výchozí bod pro založení města. Po osmi letech však bylo město přemístěno do své dnešní polohy u řeky Río Yayabo. Začali se tu usazovat různí přistěhovalci a začali přeměňovat okolní přírodu ke svým potřebám. Město se rozšiřovalo a rychle rostlo, podobně jako celá provincie.

Podobně jako v mnoha dalších městech ve střední Kubě se i v tomto zaměřili na pěstování cukrové třtiny. Velké výnosy cukru ale v žádném případě nemohli dosáhnout pouze sami osadníci svou vlastní prací. Využívali k tomu otroky, kteří tam museli dřít doslova dnem i nocí. Otroci museli podávat nelidské výkony, aby zabezpečili svým španělským pánům jejich pohádkové bohatství.

Mnohem později došlo k válkám za nezávislost, tak se také v této provincii zrodili hrdinové oněch dní. Honorato del Castillo Cancio a Sefafin Sánchez byli dvěma z nich. Na uctění jejich památky byly ve městě zřízeny dva parky, Parque Honorato a Parque Sánchez. Oba objevíte ve vnitřní části města. V Parque Honorato stojí i dřevěná socha Iglesia del Espiritu Sancto, pocházející již z roku 1522.

Město bylo od nepaměti cílem útoků pirátů. Ti plenili v 17. století rozsáhlá území Kuby a ani Sancti Spiritus nebylo tohoto drancování ušetřeno. Kostel u Parque Honorato byl při jednom z takovýchto útoků také spálen. Místní obyvatelé si jej postavili znovu, ale tentokrát z kamene. Kostel je považován za jeden z hlavních orientačních bodů ve městě.

Později přišli do této oblasti mnozí vzdělaní lidé a bylo jen otázkou času, kdy tady bude založena vlastní univerzita. Univerzita tu stojí a funguje dodnes a je jednou z nejprestižnějších univerzit v zemi. Studuje na ní mnoho studentů.

Provincie Sancti Spiritus - Údolí cukrovarů
Autor: Hauptstadt

Místo

Město Sancti Spíritus 21° 55' 56.6724" N, 79° 26' 40.5924" W
Location

Kuba na Facebooku