Jste zde

Domů » Guardalavaca

Východ ostrova

Krajina na východě ostrova Kuba
Autor: wallybazoom

Východ karibského ostrova Kuba s tamějšími krásnými a divokými přírodními scenériemi a s krásnými plážemi, je stále jedním z jakýchsi tajných tipů pro návštěvu Kuby.

Turistická oblast Holguin na severním pobřeží dojímá návštěvníky svou přírodní krásou: mírně se svažující kopečky, obrovské plantáže cukrové třtiny a banánovníků, a překrásné malé zátoky ke koupání.

Pláže u vesničky Guardalavaca mají jemný bílý písek a mírně se svažují do moře. Jsou to zkrátka ideální pláže pro koupání a opalování. Moře se tu třpytí intenzívní modrou a zelenou barvou a nabízí k prohlídce opravdu mimořádný podmořský svět s 900 m dlouhým korálovým útesem a se spoustou pestrých korálových ryb.

I město Santiago de Cuba určitě stojí za návštěvu, protože je bezpochyby to nejživější ze všech kubánských měst a také bývá často nazýváno druhým hlavním městem ostrova Kuba.

Nachází se v chráněné zátoce na jižním pobřeží, hned za městem Sierra Maestra, a hrálo klíčovou roli ve všech bojích za svobodu na ostrově. Stopy historie tu lze nalézt doslova všude, zejména pak ve starém městě s tamními koloniálními domy.

Nejvíce toto město žije v parku Parque Cespedes. Na jedné straně tu stojí radnice, z jejíhož balkónu Fidel Castro v roce 1959 oznamoval vítězství revoluce a na druhé straně se vypíná katedrála. Je tu možné posedět na terase okouzlujícího hotelu Granda Casa a sledovat ruch a shon na náměstí se sklenkou mojita v ruce.

Hned za rohem narazíte na slavný hudební klub Casa de la Trova, kam směřují především milovníci hudby. Hraje se tady lidová balada ze Santiaga - Trova. Ale také tu zaslechnete son music ve stylu tzv. "Buena Vista Social Club", jež pochází právě ze Santiaga. Večer strávený na tomto hudebním místě s uvolněnou atmosférou a interakcí mezi publikem a hudebníky, slibuje skutečně nezapomenutelný zážitek a opět ukazuje na velkou lásku k hudbě a k rytmu, kterou mají všichni Kubánci vysloveně v krvi.

V Santiagu se koná každoročně v červenci i ten bezesporu nejkrásnější karneval na Kubě, kdy se po ulicích pohybují skupiny "Comparsa", pohupujících se za hlasitých rytmů čínského rohu. Celkový přehled o všech postavách a vlivech na tento karneval v Santiagu získáte v prostorách muzea Museo de Carnaval.

Kubánská pláž u obce Guardalavaca
Autor: wallybazoom

Místo

Parque Cespedes, Santiago de Cuba 20° 1' 17.112" N, 75° 49' 44.4936" W
Location

Kuba na Facebooku