Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bayamo

Kubánské Bayamo s katedrálou Iglesia Mayor

Město Bayamo má přibližně 220 tisíc obyvatel a je druhým nejstarším městem na ostrově Kuba. Je hlavním městem provincie Granma a leží asi 130 km severovýchodním směrem od města Santiago de Cuba. Toto krásné město spojuje historii s radostí a pohostinností, které jako turista určitě nikdy nezapomenete. Díky dlouhé povstalecké tradici je nazýváno také jako "Rebelské".

Neobvyklé město je známé po celém světě jako kolébka kubánské národnosti a má mimořádně bohatou historii. Je to místo, kde se narodil statkář Carol Manuel de Cespedes, zvaný "Otec národa". Tento muž se zapsal do historie tím, že se jako první postavil proti španělskému kolonialismu a bojoval za nezávislost Kuby.

Zvláštnímu zájmu turistů, kteří navštíví Bayamo, se těší velký kostel Iglesia Mayor. Současná katedrála pochází ze 17. století a uvnitř této stavby najdete umělecké ruční práce kubánského baroka, jako je například unikátní oltář Dolores. Tento prastarý kostel byl jednou z budov, které přežily v roce 1869 velký požár. Oheň rozdělali sami obyvatelé, kteří nechtěli město přenechat Španělům.

Navštívit můžete také starý klášter Santo Domingo, který dnes slouží jako divadlo Jose Joaquin Palma a nabízí mnoho pěkných představení a koncertů.

Dokonce i slavná restaurace La Bodega, která se nachází v blízkosti muzea a rodného domu Cespedese, tvoří unikátní historické centrum, které můžete obdivovat o dovolené v krásném městě Bayamo.

Restaurace La Bodega je autentickým důkazem kubánské architektury, kde si můžete vychutnat tradiční pokrmy kreolské kuchyně, jako je například pokrm Vaca Frita, která je připravována z hovězího masa.

Kromě toho je v Bayamu slavná kavárna Cafe Mambi, kde si můžete vypít lahodnou sladkou kávu se včelím medem, kterou pili členové osvobozenecké armády na Kubě. Tato káva se podává ve starém rustikálním poháru, který je vyroben z kokosového ořechu, bambusu nebo dýně.

Kromě toho najdete v historickém centru města i hotel Royalton, který byl znovu otevřen v roce 2010 poté, co byl přestavěn. Tento hotel má jedinečné kulturní a architektonické detaily, nachází se blízko historického centra.

Ale v Bayamu poznáte mnohem více než jen historické centrum. Tady jako turisté můžete procházet bulvár, na kterém narazíte na pohostinný a veselý kubánský lid, který vás bude doprovázet s hudbou a s úsměvem na tváři. Tady se vám otevřou všechny dveře, na jedinečné promenádě se nachází mnoho obchodů, restaurací a dokonce i muzeum voskových figurín.

Rodný dům Carola Manuela de Cespedese

Místo

Bayamo 20° 22' 51.5928" N, 76° 38' 27.8052" W
Location

Kuba na Facebooku