Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bezpečnost na ostrově, 1. část

Jedna z částí města Havana

Karibský ostrov Kuba je relativně bezpečná destinace. Čas od času se tu však objeví kapsáři, a to hlavně ve velkých davech lidí. Vzhledem k autoritářskému systému vlády se ale publikují jen ty údaje, které je povoleno zveřejnit. Samozřejmě, že i na Kubě existuje ​​kriminalita, i když tamější vláda tvrdí opak. Takže bychom si pochopitelně měli dobře rozmyslet, kam se vypravíme v noci a kam nikoliv. To platí zcela samozřejmě nejen pro Kubu.

Zejména v turistických oblastech, jako je např. Varadero, v posledních letech zasáhly místní orgány tvrdě proti tzv. jineteros (v překladu ze španělštiny "jezdci"). Kubánci a Kubánky, kteří v minulosti působili jako černí prodejci tabáku nebo rumu, jindy jako kapsáři a občas se zabývající prostitucí, se tady již nyní prakticky nevyskytují. Šeptání věty "wanna buy cigar" (chci koupit doutník) je slyšet pouze v oblastech navštěvovaných turisty mimo Varadero, např. ve starém městě metropole Havana či v Trinidadu.

Vzhledem k tomu, že sankce jsou velmi vysoké (hrozí až 20 let vězení), nechávají černí obchodníci po přátelském, ale pevném odmítnutí turistu normálně na pokoji. Turisté tu ale stojí za určité riziko, a s otevřením Kuby světu také došlo k některým změnám zákonů, které jsou již poněkud méně zastrašující. Kubánský režim se nyní snaží prezentovat Kubu u Spojených států jako co možná přátelskou zemi také s ohledem na řešení problémů vlastního obyvatelstva.

Některé příklady drobné trestné činnosti na ostrově Kuba:

Výměna peněz
Velmi často dochází k podvodům při výměně peněz. To se obvykle stává i v různých hotelích a směnárnách. Trik je v tom, že pokladní o provedené transakci nevydává žádný doklad a vyplatí příliš málo, nebo že doklad vydá, ale současně vyplatí i mnoho mincí a jejich obnos nesouhlasí (proto je nutné vždy si mince přepočítat a žádat doklad). Nebo vám prostě řeknou, že si hotel účtuje poplatek ve výši x % (i když to není povoleno) a částka s dokladem nesouhlasí. Stává se také, že místní nabízejí turistům příznivý směnný kurz, ale pak dostaneme Pesos Cubanos místo Pesos Convertible (CUC konvertibilní).

Místo

Varadero 23° 10' 51.1032" N, 81° 11' 33.0684" W
Location

Kuba na Facebooku