Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bezpečnost na ostrově, 2. část

Havana - jedna z ulic

Výměna peněz na letišti
Po zpětné výměně kubánských pesos na euro nebo dolar se kurz zaúčtuje ve prospěch pokladníka. To znamená, že dojde k rozdílu aktuálního a fixního kurzu. Opět je výsledek v neprospěch turisty.

Krádeže
Jedná se o krádež oblečení z kufru turisty. Bohužel se to může stát, a to celkem často, i v dobrých hotelech na ostrově Kuba.

Prodej zboží
Ve státních obchodech na ostrově Kuba se obvykle musí zboží nejprve označit cenovkou. Bývá pak tak zastrčené, že ho musí prodavač hledat a oznámí vám cenu mnohem vyšší, rozdíl si pak ponechá.
Cena také "kolísá" v závislosti na rozmaru prodávajícího každou hodinu podle momentální poptávky. Při platbě vás pak čeká dozajista vyšší cena, než byste očekávali. Doklad o platbě dostanete pouze v případech placení kreditní kartou. Tak například při nákupu doutníků prodavači stále přepočítávají celkovou sumu a při násobení se obvykle "trochu" zmýlí, samozřejmě ve svůj prospěch.

Seznamování
V hlavním městě Havana i jinde se seznámíte na ulici s příjemnými Kubánci, většinou s páry – ona je těhotná nebo s dítětem. Dochází ke krátkému rozhovoru, který nakonec obvykle skončí v baru. Kubánci pak očekávají pozvání a pijí rychle a hodně. Účet je pak docela vysoký.

Sběratelé
V místech, kde se mnoho turistů zastavuje, narazíte na různé sběratele mýdla, tužek, holicích přípravků, kosmetiky apod., kteří se vás dotazují, zda byste také něco neměli a plní si své vaky až po samý okraj. Není to ale vůbec pro jejich osobní použití, i když tvrdí, že je třeba trochu pomoci "chudým" lidem. Tito lidé však shromažďují ony předměty, aby je pak někde na venkově prodávali a je to pro ně opravdu velice výnosný obchod. Ten, kdo by chtěl tedy opravdu pomoci potřebným, by měl věnovat nějaký dar přímo.

Žebrání
Žebrající matka se vás pokorně zeptá, zda byste jí nekoupili sušené mléko pro její dítě. Pak jde společně s vámi do obchodu a koupí se mléko v prášku. Matka rychle mizí i se sušeným mlékem a prodávající po vás bude požadovat nepřiměřeně vysokou cenu za své zboží. Okamžitě kontaktujte místní policii, jde o známý podvod!

Místo

Letiště Havana 22° 59' 48.8544" N, 82° 24' 23.4576" W
Location

Kuba na Facebooku