Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Doprava na Kubě, 2. část

Firma Ómnibus Metropolitanos a jeden z autobusů

V současné době na ostrově Kuba existují dva státní podniky v oblasti městské dopravy.

Ómnibus Metropolitanos se standardním vozovým parkem autobusů, který slouží jako sekundární autobusové linky na místech s menší hustotou provozu a Metrobús, který využívá autobusy značky Yutong čínského původu, vozy LIAZ, ruské značky a použitá kloubová vozidla firmy Mercedes-Benz, které jezdí na 17 hlavních tratích.

Jsou označeny "P" a jejich zastávky se nacházejí 800 až 1000 metrů od sebe. V dopravních špičkách jezdí každých deset minut a jsou velmi levné (40 centavos, platíte-li kubánským pesem nebo asi 2 centy, platíte-li v dolarech).

Nicméně tato vylepšená služba se vztahuje pouze na přibližně čtvrtinu z celkových dopravních potřeb Havany, což je také důvodem, proč jsou všechny autobusy přeplněné a proč se tvoří dlouhé fronty u autobusových zastávek.

Síť veřejné meziměstské autobusové dopravy Astro (Asociaciones de Transportes por Omnibus) je relativně malé a sotva využitelná mezi turisty.

Nejlepší a nejspolehlivější způsob, jak se dostat do různých měst a regionů, je hned vedle autopůjčovny autobusová společnost Viazul, která provozuje klimatizované dálkové autobusy, jejichž trasy vedou přes celý ostrov. Jízdenky se platí v kubánské konvertibilní měně peso CUC.

Osobní vlaky jsou provozovány společností Ferrocarriles de Cuba, nebo také zkráceně jen Ferrocuba. Funguje spojení do všech provinčních měst a tenhle způsob cestování je, za předpokladu dostatku času a trpělivosti, skvělou příležitostí, jak opravdu trochu blíže poznat Kubu!

Nejdůležitějšími železničními tratěmi jsou Havana - Santiago de Cuba, se zastávkami ve městech Santa Clara a Camaguey, Havana - Santa Clara, a Havana - Pinar del Rio.

Sehnat jízdenky obvykle není problém - turisté platí v měně CUC, i když španělsky mluvící cestující často platí místním pesem CUP. Některé vlaky jsou klimatizované. Dávejte si ale bedlivý pozor na zavazadla a vezměte si s sebou do vlaku také jídlo.

Železniční síť na ostrově Kuba bylo těžce poškozená přírodními katastrofami a není na všech místech zcela průjezdná. Vlaky jezdí relativně pomalu a často nejezdí na čas.

Leteckou přepravu provozují dvě celostátní národní letecké společnosti, Cubana de Aviación (CU) a Aerocaribbean. Nabízejí pravidelné spojení mezi většinou velkých měst, Havana a Santiago de Cuba, Holguin, Cayo Coco nebo Cayo Largo.

Společnost Aerogaviota (KG) zajišťuje další vnitrozemské a charterové lety. Starých letadel aerotaxi byste se měli vyvarovat z bezpečnostních důvodů.

Místo

Havanské letiště 22° 59' 51.6804" N, 82° 24' 26.0352" W
Location

Kuba na Facebooku