Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Guantánamo

Kubánský záliv Guantánamo

Město Guantánamo, které bylo založeno v roce 1796 francouzskými osadníky, leží na jihovýchodě ostrova Kuba a je hlavním městem stejnojmenné provincie. Je obklopené malebnou krajinou, v jejíž horách najdete rozlehlé plantáže s kávou a kakaem.

Svému věhlasu vděčí americké vojenské základně se zajatci a také písni Guantanamera od José Fernandeze Diaze.

Vojenskou základnu sice přímo vidět nemůžete, ale přesto je zde malá možnost z kopce Mirador Los Malones. Odtud z dálky pomocí dalekohledu americkou základnu můžete pozorovat. Tento kopec se nachází asi 24 kilometrů východně od Guantánama, na cestě do města Baracoa a slouží také jako špionážní základna pro kubánské úřady.

Chcete-li se dozvědět něco více o unikátní historii tohoto města a provincie, měli byste navštívit muzeum Museo Provincial de Guantánamo, jehož budova byla kdysi věznicí a má tak jistě co vyprávět. V paláci "Palacio Salcines" jsou uloženy umělecké sbírky a také zde můžete vidět sochu božstva Fama, která je symbolem Guantánama.

Dobře zachovalé staré město je, stejně jako většina ostatních kubánských měst, postavené v koloniálním stylu. V srdci starého města leží centrální náměstí Parque José Martí, na kterém stojí památník generála Pedro Agustína Péreze. Ten hrál historicky důležitou roli ve španělsko-americké válce za nezávislost.

Přímo u náměstí Parque José Martí je postaven nejdůležitější kostel ve městě, "Iglesia Parroquial de Santa Catalina", vysvěcený roku 1868. O 130 let později, v lednu 1998, byl povýšen na katedrálu.

Vzhledem k tomu, město neleží přímo u moře a má jen málo pamětihodností, cestovní ruch by ho sotva uživil. Obyvatelé jsou tak živi především z pěstování kávy, kakaa, cukrové třtiny a bavlny.

Asi 20 km daleko se nachází skanzen Museo Zoologica de Piedro, kde můžete vidět 40 kamenných soch divokých zvířat, které umělecky vytvořil v roce 1978 sochař Angel Inigo.

U Guantánamského zálivu, asi 20 km jižním směrem od města, se rozkládají dvě malé romantické rybářské vesnice s přístavy, Boqueron a Caimanera, kde můžete zažít pestrý a pulzující život kubánského lidu.

Při dovolené v tomto krásném místě zažijete reálný pohled na svět, který obklopuje kubánské obyvatele. V blízkosti vojenské základny ležící rybářská vesnice Caimanera, na jejíž návětrně straně můžete obdivovat při jasné noční obloze nejen hvězdy, ale také spatříte světla z Haiti.

Toto krásné město se stalo známým také díky jedinečnému hudebnímu stylu "Changuis". Tento hudební směr pramenil z hlubokého nitra okolních kávových plantáží, nejznámějším zástupcem tohoto stylu je hudebník Helio Reve.

Geografie: 

Místo

Iglesia Parroquial de Santa Catalina, Guantánamo 20° 8' 35.916" N, 75° 12' 10.3788" W
Location

Kuba na Facebooku