Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kubánské doutníky, 2. část

Nejdražší doutníky světa Cohiba Behique

Samozřejmě se na ostrově Kuba pořádají i okružní cesty, jejichž součástí jsou výlety do známých pěstitelských oblastí ostrova. Obzvláště zajímavé jsou, kromě prohlídek továren a procházek podél tabákových polí, také návštěvy pěstitelů tabáku. Mnoho soukromých zemědělců je ochotných zasvětit návštěvníky do tajemství tabáku. Přírodní podmínky pro pěstování tabáku na Kubě jsou totiž tak jedinečné, že nehrozí riziko, že by někdo z návštěvníků ze zahraničí mohl "okopírovat" kubánskou kvalitu tabáku. Bohužel se návštěvy pěstitelů tabáku a tabákových družstev nabízejí mnohem méně často než prohlídky továren.

Událost v dějinách americké diplomacie ilustruje docela jasně význam, který má kubánský tabák. Dne 7. února 1962 prezident John F. Kennedy vyhlásil obchodní embargo vůči Kubě, protože vláda Fidela Castra se krátce předtím prohlásila za socialistickou. Nicméně Kennedy učinil důležitý krok, dříve než toto opatření veřejně oznámil. V předvečer dal svému tiskovému mluvčímu, Pierre Sallingerovi, pokyn vycestovat na Kubu a koupit tam 1200 doutníků značky Corona. Teprve poté, co se Sallinger s doutníky dostal bezpečně na území Spojených států, Kennedy vyhlásil embargo veřejně.

Mimochodem, Kennedy není jedinou politickou (nebo vůbec slavnou) osobou, která měla ke kubánským doutníkům tak velkou úctu. V prvních letech kubánské revoluce bylo zcela normální vidět Fidela Castra kouřit doutníky. Ten se ale nakonec rozhodl přestat kouřit a přispět tak k národní zdravotní kampani snížit tento zlozvyk v populaci. Je pravda, že Habano na fotografiích z dob revoluce zaujímá tak významnou roli, že jste ho mohli sledovat spolu s vousy guerillových bojovníků jako ikonu té doby. Milovníci Habana byli i takové osobnosti jako Mark Twain anebo Winston Churchill.

A v čem je jedinečná pověst Habana?
Na Kubě se spolu setkávají čtyři faktory, které dělají z kubánského Habana unikátní doutník, který nelze vyrábět nikde jinde na světě: Půda (zejména oblast Vuelta Abajo v západní provincii Pinar del Rio umožňuje pěstování tabáku), odrůda kubánského černého tabáku, klima a znalosti a dovednosti zemědělců a baličů tabáku. Všude na světě si můžete vychutnat dovezené Habano, snad s výjimkou USA, kde současná pravidla zakazují nakupovat kubánský tabák.

Ale pro milovníky doutníků cestování na Kubu všeobecně znamená neocenitelné zkušenosti a okamžik, kdy se jim zcela změní vnímání a hodnocení při požitku z kouření Habana. Po celá staletí, ještě předtím, než Kryštof Kolumbus přistál v Novém světě, obyvatelé Kuby tabák pěstovali, vyráběli a užívali. Jak dokládá objevená keramika v jedné mayské zřícenině, obyvatelé karibských ostrovů kouřili doutníky již od 10. století.

Kuba obchoduje s více než dvaceti známými značkami doutníků, včetně těch známých jako jsou Partagas, Romeo y Julieta, Montecristi, Vegas Robaina a Cohiba. Ta poslední značka je vyrobena z nejdražšího tabáku na světě, Cohiba Behique, jehož jedna bedna se prodává až za 16 000 dolarů.

Místo

Továrna na tabák Romeo Y Julieta , Havana 23° 7' 42.6648" N, 82° 22' 8.7204" W
Location

Kuba na Facebooku