Jste zde

Domů » Pláže

Ostrov Isla de la Juventud, 3. část

Isla de la Juventud s bývalou věznicí Presidio Modelo

Zajímavosti

Milovníci přírody by rozhodně měli zaměřit svou pozornost na tropickou zahradu Jungla de Jones, kterou najdete asi 30 km jižně od hlavního města Nueva Gerona, v regionu La Fé. Byla otevřena v roce 1902 Helenou a Henrym Jonesovými a výlet do ní si můžete objednat přímo na místě nebo ve vašem hotelu či v turistické kanceláři.

Návštěvníci si tady mohou prohlédnout zcela typickou vegetaci ostrova Kuba. Kromě královských palem, stromů yagruma a bujně rostoucích bambusových hájů tady roste a žije celá řada vzácných rostlin a živočichů. Během své návštěvy v tomto zajímavém zařízení ovšem v žádném případě nesmíte zapomínat na důslednou ochranu proti komárům a moskytům, kteří tu číhají doslova na každém kroku.

Asi 5 km východně od hlavního města ostrova Nueva Gerona se výhružně staví na odiv bývalé vězení Presidio Modelo, zvané "Kubánský Alcatraz". Vězení tu dal vybudovat během čtyř let někdejší kubánský diktátor Machado. V roce 1926 zde tedy po americkém vzoru státní věznice Alcatraz v Kalifornii vzniklo podobné vězení kubánské.

Celé zařízení se skládá z pěti kruhových vězeňských věží. Uprostřed každé takové věže byla strážní věž, ze které byli vězni pod kontrolou svých stráží. Mohlo zde být uvězněno až 6000 vězňů a bylo považováno za naprosto nemožné, aby odtud někdo uprchl. Věznice byla v provozu až do roku 1967 a nyní je tu muzeum. Můžete navštívit i vězeňské cely, v nichž byl roce 1953 vězněn třeba Fidel Castro a jeho revolucionáři. Výstava historických dokumentů a fotografií vám umožní podrobněji nahlédnout do této doby.

Neobvyklá černá písečná pláž Playa Bibijagua se nachází asi 10 km severovýchodně od Nueva Gerony. Písečná pláž je tvořena jemným tmavým pískem, který pochází z černého mramoru Siera de Caballo. V hlubších oblastech zde skalní útvary sestupují až do moře a vytvářejí tak výchozí materiál pro tmavý písek. V blízkosti pláže je malý rybářský přístav, z něhož se dají podnikat velmi zajímavé výlety za rybolovem, langustami a na korálové útesy před ostrovem.

Potápění

Na ostrově Isla de la Juventud si mohou návštěvníci dokonale užívat klidu a relaxace. Je tady opravdový ráj pro koupání v moři a slunění na plážích uprostřed přírody. Ale ostrov se může plným právem pochlubit také několika fascinujícími potápěčskými lokalitami ve své západní části. Dostanete se tam přes mokřady, které se rozprostírají před vstupem na pláž.

V Ciénaga de Lanier je malá krokodýlí farma, která je otevřená i pro zájemce z široké veřejnosti.

Na samotném jihozápadním cípu ostrova, na Cabo Francés, končí tento kubánský ostrov a moře tady spadá strmě až do hloubky více než 1000 m. Právě v této oblasti jsou naprosto skvělá místa k potápění s mnoha podmořskými kaňony a jeskyněmi, kde se vyskytuje obrovské bohatství podmořské flóry a fauny.

Místo

Presidio, Modelo, Isla de la Juventud 21° 52' 40.0008" N, 82° 45' 59.0004" W
Location

Kuba na Facebooku