Jste zde

Domů » Cayo Coco

Provincie Ciego de Ávila

Kubánské město Ciego de Ávila
Autor: Jenn Peters

Provincie Ciego de Ávila se nachází uprostřed ostrova Kuba. Hlavním městem je stejnojmenné město, které je důležitým hospodářským a dopravním uzlem celé provincie, protože leží přímo u dálnice Carretera Central.

Provincie má krásnou pláž na severním pobřeží, sousedící s nádherným okolím. Nedaleké souostroví Jardines del Rey je jednou z nejznámějších turistických destinací, na 400 km dlouhém pobřežním pásu spatříte nádherné korálové útesy.

Původně byla oblast oblíbená mezi rybáři a lovci, dnes je oblíbenou turistickou destinací. Na 2 největších ostrovech, Cayo Coco a Cayo Guillermo, byly postaveny velké hotely a od roku 1989 je spojuje s pevninou 17 km dlouhá hráz.

Působivá je zdejší tropická vegetace, které se skvěle daří na území s mělkou vodou i na ostrovech. Žije tady více než 150 různých druhů ptáků.

Například na ostrově Cayo Coco hnízdí největší kolonie plameňáků. Aby se uchránila celá oblast před různými škodlivými vlivy a byly zachovány místní přírodní krásy, byly četné ostrovy vyhlášeny za přírodní rezervace.

Oblíbeným cílem turistů a výletů je i druhé největší provinční město Morón, nacházející se nedaleko severního pobřeží ostrova. Nejen turisté, ale také místní obyvatelé tady rádi stráví pár klidných hodin odpočinku.

Provincie je také domovem mnoha jezer, největším z nich je Laguna de la Leche (Mléčné jezero). Je zároveň největší sladkovodní nádrží na Kubě. Voda v jezeře má mléčně bílou barvu, která je způsobena vápenatými usazeninami.

Jižní pobřežní oblast je pokryta mangrovovými lesy. Před ní se nachází další skupina ostrovů, Jardines de la Reina v Karibském moři. Je oblíbenou destinací pro potápěče a rybáře a zahrnuje asi 660 korálových ostrovů.

Geograficky vzato je provincie Ciego de Ávila spíše plochá a rovná. Nějaké větší vrcholky najdete jen na severozápadním úpatí horského řetězce Altura del Nordeste u Florencie a na severovýchodě Loma de Cunagua u Bolivie.

Historie

Provincie hrála významnou roli při první válce za nezávislost proti Španělsku, která je též známá jako "válka desetiletá". V průběhu povstání, které se rozšířilo dál na západ, tady Španělé zřídili opevněný obranný val Júcaro a Morón‘, kterým měli být povstalci zastaveni.

Tato obranná zeď byla postavena v roce 1869 a s délkou 68 km je považována za jednu z největších vojenských staveb ve všech bývalých španělských koloniích. Dnes představuje jednu z národních kubánských památek.

Ciego de Ávila - Krokodýlí farma
Autor: Jenn Peters

Místo

Morón 22° 6' 38.9988" N, 78° 37' 40.0008" W
Location

Kuba na Facebooku