Jste zde

Domů » Santiago

Santiago de Cuba

Část města Santiago de Cuba
Autor: David Pedler

Santiago de Cuba je s necelými 500 tisíci obyvateli druhé největší město na ostrově Kuba a zároveň hlavní město stejnojmenné provincie. bylo založeno v červenci 1515 španělským dobyvatelem Diego Velázquez de Cuellar. V období 1523 - 1556 to bylo hlavní město Kuby a hlavní bašta španělské armády v Karibiku. Kromě toho zde byl přístav, kam připlouvaly otrokářské lodě ze západní Afriky. Dokonce ještě dnes je většina místních obyvatel afrického původu.

K ochraně města z mořské strany byla 10 km jihozápadně od města postavena roku 1637 pevnost Castillo San Pedro de la Roca. Ta je dnes známá spíše pod názvem Castillo del Morro.
V únoru 1862 byl ve městě zřízen lihovar Destillerie Bacardí & Ca., který založil Španěl z města Sitges, "Don" Facundo Bacardí Massó (1814-1887). Za diktatury Fulgencia Batisty podnikla 26. července 1953 ozbrojená skupina vedená mladým právníkem Fidelem Castrem v Santiagu útok na kasárnu Moncada. Dne 1. ledna 1959 tu Fidel Castro oznámil vítězství kubánské revoluce.

Město se nachází v jihovýchodní části ostrova, asi 870 km od hlavního města Havana. V zátoce ležící u Karibského moře je hlavní přístav, na jih od města se nachází mezinárodní letiště. Místo vyrostlo v dolní části zálivu a je obklopené pohořím Sierra Maestra. Díky tomu zde panuje horké a vlhké klima, krajina nabízí směs městských prvků, přírody a moře.

Santiago de Cuba je nejen žhavé město s rušným životem, ale má také krásnou velkou zátoku s nedalekým ostrovem Cayo Granma. S mnoha úzkými uličkami, krásnými parky a jedinečnými kostely tvoří malebný obrázek, který okouzlí každého turistu.
Nikde jinde na Kubě, jako právě v tomto městě, není kultura tak silně ovlivněná, protože se zde míchají kubánské i africké kultury, které tomuto městu propůjčují zvláštní atmosféru.

Africké dědictví je tu všudypřítomné, stejně jako radost ze života, hudba a tanec. Jako návštěvníci určitě nesmíte vynechat legendární každoroční karneval. Tady se slaví až do extáze, a je to velmi zvláštní zážitek, který nikdy nezapomenete. Noční život je tu skutečně vzrušující, protože toto jedinečné místo je kubánským městem hudby. Také památek a zajímavostí je zde mnoho, takže Santiago de Cuba jistě potěší každého cestovatele.

Srdcem města je centrum Parque Céspedes, kde je mnoho malých uliček a silnic, které čekají jen na to, až je prozkoumáte. Tady objevíte také velmi mnoho významných architektonických staveb. Kromě toho potkáte tu i kubánské obyvatele, kteří se zde setkávají na různých oslavách, uprostřed spousty úžasných květinových záhonů. V Parque Céspedes najdete velkou katedrálu, slavný hotel Casa Granda a městský dům Dona Diego Velázqueze.

Asi 20 kilometrů severozápadně od Santiaga stojí jedinečné poutní místo El Cobre. Tady se 9. září každý rok slaví svátek Matky Boží. Při tom nejde ani tak o náboženství, jako spíše o velmi jedinečnou atmosféru. Absolutní "povinností" je návštěva velkého monumentálního hřbitova Cementerio de Santa Ifigenia, kde najdete velmi staré náhrobky, které vám alespoň trochu přiblíží minulost.
V Santiagu de Cuba plyne život velmi klidně a pomalu, což může být způsobeno teplým a vlhkým vzduchem, a vy si můžete plnými doušky užívat života v tomto krásném městě.

Pevnost Castillo del Morro
Autor: lesliebyk
Park "Parque Céspedes" s katedrálou "Catedral de la Asunción"
Poutní místo El Cobre
Geografie: 

Místo

Parque Céspedes, Santiago de Cuba 20° 1' 16.8204" N, 75° 49' 44.2416" W
Location

Kuba na Facebooku