Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Doprava na Kubě, 3. část

Kubánský autobus "Camellos"
Autor: marianovsky

Síť silnic na ostrově Kuba má délku asi 50 tisíc kilometrů, z toho asi 14 tisíc km je asfaltových. Čerpací stanice se nacházejí po celé zemi a obvykle nabízejí i dostatek paliva.

Pronájem automobilu na Kubě je poměrně jednoduchý, ovšem vozidla jsou často ve špatném technickém stavu. Budete potřebovat cestovní pas, řidičský průkaz a 200 CUC na vratnou zálohu. Místo hotovosti můžete platit i kartou, která ale nesmí pocházet z USA. Můžete si půjčit auto v jednom městě a pak ho klidně vrátit za příplatek v jiném.

Rezervace pronájmu automobilů nefungují ve většině případů dobře, protože poptávka po autech je velká, což platí zejména pro hlavní město Havana a pro Santiago. Je lepší si skutečný stav nejprve ověřit telefonicky, zda je momentálně nějaké auto k dispozici. V Havaně najdete autopůjčovny zejména u Parque Central.

Zkontrolujte si v každém případě pečlivě auto ještě před vlastním podpisem smlouvy, jinak budete odpovědni za případnou škodu, která se možná již v tu chvíli na vozidle vyskytuje. Některé vozy jsou ve velmi špatném stavu a v takovém případě rozhodně stojí za úvahu vozidlo odmítnout a požadovat jiné.

Doporučuje se také uzavřít pojištění vypůjčeného auta (kolem 10 CUC $ za den). V autopůjčovně budete mít určitě výhodu, když se domluvíte španělsky. To může již samo o sobě vyřešit mnoho problémů.

V městském provozu větších měst je nasazeno mnoho levných autobusů (Guagua), minibusů a taxíků. Hlavní autobusové nádraží v Havaně se nachází na adrese Avenida 26 y Zoologico. Místní autobusy jsou vždy přeplněné, ale jsou v městském provozu naprosto nutné. Buďte však vždy opatrní na svá zavazadla.

Typickým kubánským dopravním prostředkem (zvláště v Havaně a na venkově) jsou "Camellos". Původně přívěsy byly přestavěny v době hospodářské krize na dopravní prostředky osob. Střední část přívěsu je nižší než přední a zadní části, proto ta přezdívka "velbloud".

Kuba je velmi oblíbenou zemí pro milovníky cyklistiky. Bohužel již nejsou tamní podmínky tak dobré jako v 90. letech minulého století, kdy po silnicích jezdilo jen pár aut. Automobily jsou dnes cenově dostupné pro mnoho Kubánců a silnice jsou tak stále velmi rušné.

Náhradní díly pro jízdní kola je těžké na Kubě sehnat. Je proto tedy lepší přivézt si vlastní součástky a také bezpečnostní zámek, poněvadž se tu velmi často vyskytují krádeže kol. Jízda v noci se všeobecně kvůli bezpečnosti nedoporučuje, autobusy společnosti Viazul vám ale jízdní kola přepraví.

Místo

Parque Central, Havana 23° 8' 14.6508" N, 82° 21' 29.5524" W
Location

Kuba na Facebooku